واشنگتن اجازه صادرات تسلیحات به اوکراین را داد. نماینده ایرانی حزب لیبرال آزاد آلمان موافق صادرات تسلیحات «دفاعی» به اوکراین.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، روز پنجشنبه در برلین با دولت آلمان، فرانسه و بریتانیا درباره وضعیت درگیری اوکراین گفتگو کرد. بلینکن پس از بازدید از کییف به برلین آمد، او روز چهارشنبه در کیف بر حمایت کشورش از «استقلال و حاکمیت» اوکراین تاکید کرد.
بلینکن روز جمعه در ژنو با همکار روسی خود سرگئی لاوروف دیدار کرد. وی مهمترین هدف این نشست را «کاهش تنش» در اطراف اوکراین و به ادعای بلینکن ممانعت از استقرار نظامی «کاملاً بی اساس» روسیه در طول مرزهای این کشور توصیف کرد. طرف روسی اما اهمیت خاصی برای دیدار لاوروف و بلینکن قائل نشد: روزنامه مسکو ایزوستیا به نقل از یک مقام دولتی گفت که تا زمانی که پاسخ کتبی به درخواست های تضمین امنیتی به ما ابلاغ نشده باشد، این دیدار را فقط میتوان یک «جلسه» نامید. لازم به تذکر است که بلینکن قبلا در کیف گفته بود که جواب کتبی مورد نظر لاوروف را نخواهد داد.
همزمان با اظهارات وزیر امور خارجه بلینکن، وزارت امور خارجه آمریکا هم برداشت خود را از کاهش تنش در مناقشه اوکراین روشن کرد. یک سخنگوی وزارت خارجه تایید کرد که واشنگتن رسما به بریتانیا و کشورهای بالتیک اجازه داده است تا سیستم های تسلیحاتی و نظامی مرگبار آمریکایی را که این کشور ها در ذخایر خود انبار کرده اند میتوانند به اوکراین تحویل دهند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این سلاح ها می توانند شامل موشک های ضد تانک و ضد هوایی شانه پرتاب ژاولین و استینگر باشند که ایالات متحده قبلاً کشورهای بالتیک را به آنها مجهز کرده است. بریتانیا پیش از این در آخر هفته دو هواپیما با چنین تسلیحاتی به اوکراین فرستاده بود. در آلمان، هم پس از آنکه تعدادی از نماینده گان حزب سبزها در پارلمان از ارسال سلاح به اصطلاح دفاعی به اوکراین دفاع کردند، برخی نمایندگان حزب لیبرال آزاد هم به دفاع از تحویل سلاح های به اصطلاح دفاعی از آلمان به اوکراین پرداختند. اظهارات مربوطه از سوی رئیس کمیته دفاع در بوندستاگ، ماری-اگنس استراک-زیمرمن، و دبیر کل منتخب حزب لیبرال، نماینده ایرانی راستگرا بیژن جیر-سرایی بیان شد. او به روزنامه فرانکفورتر آلگماینه گفت در شرایط جدید همه گزینه ها باید روی میز باشد. دولت فدرال نمی تواند خود را پشت توافقنامه ائتلاف احزاب سازنده دولت فعلی که مخالف کمک نظامی به اوکراین است پنهان کند.
در همین حال، اظهارات جوزف بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده در مورد مناقشه اوکراین باعث سردرگمی تازهای شد. او از یک سو دوباره روسیه را به «تحریم هایی که هنوز در خواب هم تصورش را نمی تواند بکند» تهدید کرد، اما از سوی دیگر میان «پیشروی کوچک» روسیه در اوکراین و یا راه افتادن «جنگ بزرگ» تمایز قائل شد. در مورد اول، به گفته بایدن، غرب آنچه را که میخواهد و باید انجام دهد، مورد بررسی قرار میدهد، در حالی که در مورد دوم اقدامات تنبیهی «غیر منتظره» علیه روسیه انجام میشود. به عنوان مثال، بایدن به محرومیت بانک های روسی از معامله با دلار آمریکا اشاره کرد.
دمیتری پسکوف سخنگوی ریاست جمهوری روسیه در واکنش و با توجه به سخنان بایدن نسبت به از سرگیری جنگ داخلی در اوکراین هشدار داد. او تاکید کرد اظهاراتی مانند اظهارات بایدن میتواند «چاقو را به دست دیوانه ها بدهد» یعنی رهبری اوکراین را وسوسه کند تا به دنبال راهحلی خشونتآمیز برای مناقشه دونباس باشد.
مستقل از این، ۱۹ نماینده کمونیست در دومای دولتی روسیه پیشنهادی ارائه کردند که روسیه باید دو جمهوری خلق در شرق اوکراین یعنی دونتسک و لوگانسک را به عنوان کشورهای مستقل به رسمیت بشناسد. در این بیانیه آمده است که این امر محافظت از ساکنان مناطق را در صورت حمله اوکراینی برای روسیه آسان تر می کند. پسکوف در واکنش به پیشنهاد نمایندگان کمونیست گفت، کرملین هیچ دلیلی برای موضع گیری درباره پیشنهادی که هنوز در پارلمان روی آن بحث میشود نمی بیند.
منتشر شده در روزنامه دنیای جوان