ترور لومومبا در سال ۱۹۶۱ نمونهای از مداخله آمریکا در آفریقا پس از استقلال کشورهای این قاره است.
عکس: AFP
باز یک بار دیگر نقش پنتاگون ، آفریکوم و سازمان سیا در حفظ کنترل امپراتوری بر منابع آفریقا در مقابل افکار عمومی بینالمللی آشکار میگردد.
خبری از آفریقا که معمولاً مورد بیمهری رسانهها قرار دارد در این روزها وارد سرتیترها شد. ژنرال مایکل لنگلی، رییس ستاد آفریکوم US Africa Command اعتراف کرد که افسران نظامی که در واشنگتن تعلیم یافتند، علیه دولتهای آفریقایی کودتاهای مختلفی سازمان داده بودند.
افسر بلندپایه نامبرده در شنود کمیسیون نیروهای نظامی مجلس نمایندگان پیرامون وضعیت نظامی ایالات متحده و چالشهای امنیت ملی در خاورنزدیک و آفریقا اعتراف کرد که ارتش آمریکا در ده سال گذشته تقریباً ۵۰ هزار نفر را در آفریقا تعلیم داده و مسلح ساخته است.
به گفته لنگلی نظامیانی که از سوی ارتش آمریکا تعلیم یافته بودند در سرنگونی رهبران سیاسی در آفریقا شرکت داشته اند. بنا بر گزارش راشیا تودی او اضافه کرد که معتقد است واشنگتن در رابطه با «ارزشهای پایه» با این افراد همنظر است. شاید چنین «افشاگری» رییس آفریکوم برای برخیها تازه باشد ولی تاریخ دخالتهای کاخ سفید در امور داخلی آفریقا بسیار طولانی است.
لیست جنایات صورت گرفته، از جمله قتل رهبران سیاسی، کودتا و تشکیل گروههای مزدور بسیار طولانی است. قتل پاتریس لومومبا، رهبر ملی و ضداستعماری در کنگو در سال ۱۹۶۱، توماس سانکرا، قربانی کودتایی در بورکینا فاسو که در سال ۱۹۸۷ با قتل او به پایان رسید، آمیرکار کابرال، مؤسس حزب آفریقایی برای استقلال گینه و کیپ ورد که در سال ۱۹۷۳ به قتل رسید و همینطور معمر قذافی رهبر لیبی که در سال ۲۰۱۱ به قتل رسید را به یاد آوریم. غنا در سال ۱۹۶۴ قربانی چنین دسیسهای شد: کارشناسان وزارت امور خارجه برای امور غرب آفریقا یادداشتی زیر عنوان «برنامه اقدام پیشنهادی برای غنا» به رییس بخش امور آفریقایی، منن ویلیامز ارسال کردند.
در این سند آمده بود که باید «تلاشهای فراوانی» صورت گیرد تا «حمایت از قوام نکرومه در درون کشور کاهش یابد و این اعتقاد در بین مردم تشویق و ترغیب شود که رفاه و استقلال این کشور ملزم از کار برکنار کردن او است.»
نکرومه در احراز استقلال غنا یک رهبر سیاسی و فردی فیلسوف و یک پان آفریکانیست برجسته بود. حمایتهای واشنگتن از رژیم آپارتاید آفریقای جنوبی تا وقتی که منافع آن ایجاب میکرد و همینطور دخالتهای آن در آنگولا و دیگر کشورهای منطقه، معرف حضور همگان است.
به گزارش «رزومن لاتینآمریکانو» همینطور دبیرکل سابق سازمان ملل متحد پطروس غالی نیز بارها تأکید کرده بود که مسؤول کشتار در رواندا در سال ۱۹۹۴ ایالات متحده آمریکاست. بار دیگر نقش پنتاگون، آفریکوم و سازمان سیا در حفظ کنترل امپراتوری بر منابع آفریقا در مقابل افکار عمومی بینالمللی آشکار میگردد. میدانیم که آنها برای دستیابی به اهداف خود بدون هرگونه ملاحظهای قادر به هر کاری هستند.