تارنگاشت عدالت
برگرفته از: میز خبر کریدل
۲۶ مه ۲۰۲۵
ایران بخشی از ابتکار «یک کمربند، یک جاده» چین است که در پی احیای مسیرهای تجاری زمینی است که روزگاری به عنوان «جاده ابریشم» شناخته میشد.
یک مسیر ریلی تجاری جدید که چین را به ایران متصل میکند، با ورود اولین قطار باری از شهر شیان در شرق چین به بندر خشک آپرین در نزدیکی تهران، رسماً آغاز به کار کرد.
مدیر عامل آپرین بر نقش استراتژیک این بندر در کاهش هزینههای حملونقل و کاهش وابستگی به مراکز حملونقل ساحلی تأکید کرد.
زیرساختهای ریلی که ایران و چین را به هم متصل میکنند، به قطارهای باری اجازه میدهند تا ظرف ۱۵ روز از شانگهای به تهران سفر کنند، در حالیکه این مسیر دریایی ۳۰ روز طول میکشد.
خبرگزاری تسنیم در ۲۵ مه گزارش داد که در ۱۲ مه مقامات راهآهن ایران، چین، قزاقستان، ازبکستان، ترکمنستان و ترکیه در تهران برای پیشبرد یک شبکه ریلی بین قارهای که آسیا را به اروپا متصل میکند، دیدار کردند.
این شش کشور در مورد تعرفههای رقابتی و استانداردهای عملیاتی برای سادهسازی خدمات ریلی منطقهای و تقویت ارتباط تجاری توافق کردند.
چین و ایران در سالهای اخیر روابط تجاری و اقتصادی خود را گسترش داده اند، زیرا تهران به دنبال دور زدن تحریمهای اقتصادی آمریکا است که با هدف خفه کردن اقتصاد و صادرات نفت این کشور اعمال میشود.
خط ریلی بین دو کشور، صادرات نفت ایران به چین را امکانپذیر میکند و به کالاهای چینی اجازه میدهد بدون دخالت نیروی دریایی ایالات متحده به اروپا برسند.
در سال ۲۰۱۸ آیتالله خامنهای، رهبر ایران، اظهار داشت که ایران باید به جای غرب، به شرق نظر داشته باشد. از آن زمان چین به بزرگترین خریدار نفت ایران تبدیل شده است، در حالیکه پکن توانسته است تقریباً تمام کالاهای تولیدی مورد نیاز ایران، از جمله لوازم الکترونیکی مانند کامپیوتر و تلفن همراه را تأمین کند.
سال بعد، ایران به ابتکار «یک کمربند، یک جاده» چین پیوست – ابتکار عمل برجسته سیاست خارجی استراتژیک رییسجمهور شی جینپینگ، که به دنبال بازآفرینی روابط اقتصادی موجود بین چین باستان و ایران باستان در امتداد «جاده ابریشم» است که به قرن سوم پیش از میلاد برمیگردد.
چین و ایران در سال ۲۰۲۱ یک توافقنامه تاریخی همکاری اقتصادی ۲۵ ساله امضاء کردند که طبق گزارشها ارزش آن ۴۰۰ میلیارد دلار است.
در سال ۲۰۲۳، روابط رو به رشد چین با ایران به این کشور کمک کرد تا در ایجاد روابط حسنه بین عربستان سعودی و ایران میانجیگری کند، که منجر به از سرگیری روابط دیپلماتیک شد، که از سال ۲۰۱۶ قطع شده بود.