بریتانیا: خواست آزادی سرنشینان کشتی مادلین

 

تارنگاشت عدالت

 

نویسنده: کاترین هرست
برگرفته از: میدل ایست آی
۹ ژوئن ۲۰۲۵

 

بریتانیا: فعالان حامی فلسطین و محیط زیست از دولت خواستار تضمین آزادی سرنشینان کشتی مادلین شدند

 

این ائتلاف استدلال می‌کند که دولت بریتانیا طبق قوانین بین‌المللی دریانوردی وظیفه قانونی دارد که از کشتی با پرچم بریتانیا محافظت کند

 

ائتلافی از گروه‌های همبستگی با فلسطینیان و عدالت اقلیمی، یک «تظاهرات اضطراری» در مقابل دفتر امور خارجه، کشورهای مشترک‌المنافع و توسعه بریتانیا برگزار کرد تا از دولت بخواهند که آزادی سرنشینان بازداشت شده یک خیریه را که حامل کمک به غزه بود، تضمین کند.

کشتی مدلین که ۱۲ سرنشین آن شامل گرتا تونبرگ، فعال محیط زیستی، می‌شود، در حال تحویل نمادین مقدار زیادی کمک بشردوستانه، از جمله برنج و شیر خشک نوزاد، به غزه با هدف شکستن محاصره اسرائیل علیه این سرزمین بود.

نیروهای اسرائیلی این کشتی را حدود ساعت ۳ بامداد دوشنبه توقیف و خدمۀ آن‌را دستگیر کردند. این اعتراض از سوی ائتلاف گسترده‌ای از گروه‌های فلسطینی و محیط زیستی، از جمله گروه «لندن بدون انرژی فسیلی»، سازماندهی شده بود و از دولت بریتانیا خواسته شده بود تا برای آزادی فعالان تلاش کند.

آن‌ها استدلال می‌کنند که این حمله غیرقانونی بوده است، زیرا قایق در آب‌های بین‌المللی در حال حرکت بوده و طبق قوانین بین‌المللی دریانوردی، بریتانیا صلاحیت کامل بر کشتی و وظیفه قانونی برای محافظت از سرنشینان را دارد، چون قایق با پرچم بریتانیا حرکت می‌کند.

جیمز گادفری، سخنگوی اف اف سی (ائتلاف بدون انرژی فسیلی)، به میدل ایست آی گفت: «این قایق با پرچم بریتانیا در حال حرکت بود و در آب‌های بین‌المللی، ۱۱۰ مایل دریایی از ساحل فلسطین فاصله داشت. ما قرار بود از آب‌های بین‌المللی در آب‌های سرزمینی فلسطین حرکت کنیم، بنابراین، هیچ کشوری از جمله اسرائیل، حق دخالت در هیچ کجا ندارد، و اقدامات آن غیرقانونی است.»

از نظر گادفری، این رهگیری تعجب‌آور نبود – ائتلاف پیش از این کشتی‌های زیادی را به آب انداخته بود که با خشونت بیش‌تری مواجه شده بودند.

در سال ۲۰۱۰، نیروهای اسرائیلی به سمت سرنشینان یک قایق ائتلاف به نام ماوی مرمره آتش گشودند و نه نفر را کشتند.

گلین سکر، دبیر نشریه صدای یهودیان برای کار، کاپیتان کشتی‌ای بود که به مقصد غزه در حرکت بود و هشت فعال یهودی سرنشین در آن بودند. این کشتی کمی بعد از کشتی ماوی مرمره حرکت کرد.

به گفته سکر، نیروهای اسرائیلی که قایق را متوقف کردند «سعی کردند دو نفر را بکشند.» وی توضیح داد که چگونه سربازان اسرائیل یک اسلحه شوکر را روی سینه یکی از خدمه نگه داشتند.

سکر به میدل ایست آی گفت: «خوشبختانه قلب او در برابر شوک ۳۰.۰۰۰ ولتی مقاومت کرد – او زنده ماند.» او افزود یکی دیگر از خدمه به داخل قایق کشیده شد و در آنجا سربازان انگشت خود را روی شاهرگ گردن او قرار داده، فشار دادند.»

سکر از عدم واکنش دولت بریتانیا در مورد این حادثه تعجب نکرد. پس از حمله سال ۲۰۱۰، مقامات بریتانیا گفتند که هیچ کاری از دستشان برنمی‌آید و به آن‌ها دستور دادند با سفارت بریتانیا در اورشلیم تماس بگیرند.

محل اختفای آن‌ها هنوز نامعلوم است
ائتلاف اعلام کرد آن‌ها «فوراً» در تلاش برای یافتن سرنشینان هستند.

گادفری گفت: « آن‌ها تمام سیگنال‌ها را مختل کرده و افراد را ربوده اند. آن‌ها در انزوا نگهداری می‌شوند. از حق تماس با وکلا و جهان خارج محروم شده اند. این یک تصرف مسالمت آمیز نیست. این یک حمله خشونت آمیز در آب‌های بین المللی است.»

های شا ویا، مسؤول مطبوعاتی ائتلاف گزارش داد که این گروه هنوز از خدمه خبری ندارد و محل اختفای آن‌ها نامعلوم است.

مقامات اسرائیلی تأیید کرده اند که فعالان را اخراج خواهند کرد و کشتی مادلین در مسیر بندر اشدود اسرائیل است.

های شا ویا، گفت که طبق گفته اداره مهاجرت اسرائیل، سرنشینان در حال حاضر در بازداشت اسرائیل نیستند و افزود که گروه حقوق بشری عدالت بارها با مقامات نظامی اسرائیل تماس گرفته است، اما از ساعات اولیه صبح تا کنون هیچ پاسخی دریافت نکرده است.

کمی پیش از قطع ارتباط با قایق، عکسی در رسانه‌های اجتماعی منتشر شد که فعالان را در حالی‌که دست‌هایشان را بالا برده و جلیقه نجات پوشیده بودند، نشان می‌داد.

قبل از دستگیری، خدمه کشتی ائتلاف گفتند که کوآد کوپترها کشتی امداد را محاصره کرده و به آن «مایع سفید» پاشیده اند.

هم‌چنین مجموعه‌ای از پیام‌های از پیش ضبط شده از سوی فعالان منتشر شد.

تونبرگ گفت: «اگر این ویدیو را می‌بینید، ما به وسیلۀ نیروهای اشغالگر اسرائیلی در آب‌های بین‌المللی رهگیری و ربوده شده ایم.»

هویدا عراف، یکی از بنیانگذاران جنبش همبستگی بین‌المللی که از این ناوگان حمایت می‌کند، گفت که اسرائیل «هیچ اختیار قانونی» برای بازداشت خدمه کشتی مادلین ندارد. این داوطلبان تابع صلاحیت قضایی اسرائیل نیستند و نمی‌توان آنان را به دلیل ارایه کمک یا به چالش کشیدن محاصره غیرقانونی مجرم شناخت – بازداشت آن‌ها خودسرانه و غیرقانونی است و باید فوراً پایان یابد.»

«ما به سفر‌های بشردوستانه دریایی ادامه خواهیم داد»
به گفته گادفری، ائتلاف در حال حاضر در حال آماده‌سازی برای راه‌اندازی قایق‌های جدید است.

او به میدل ایست آی گفت: «ما به دنبال خرید قایق‌های بیش‌تری هستیم. ما به دریانوردی ادامه خواهیم داد و قصد داریم خیلی زود این سفرهای دریایی را ادامه دهیم. در حال حاضر افرادی آماده سفر هستند. لذا هیچ چیز نمی‌تواند جلوی ما را بگیرد. اکنون مردم به صورت غیرقانونی بازداشت می‌شوند، اما، ما هم‌چنان سوار قایق‌ها خواهیم شد، تا زمانی‌که دولت‌ها کارشان را انجام نمی‌دهند، ما ادامه خواهیم داد.»

در حالی‌که امانوئل ماکرون، رییس‌جمهور فرانسه، درخواست کرد که به اتباع فرانسوی حاضر در قایق «اجازه بازگشت هرچه سریع‌تر به فرانسه داده شود» و ترکیه این توقیف را «حمله‌ای فجیع» خواند و محکوم کرد، دولت بریتانیا هنوز اظهارنظر نکرده است.

فرانچسکا آلبانیزی، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در سرزمین‌های اشغالی فلسطین، به درخواست‌ها از دولت بریتانیا برای «شفاف‌سازی کامل» و «تضمین آزادی فوری کشتی و سرنشینان آن» پیوست.

او هم‌چنین از «تمام بنادر مدیترانه» خواست تا قایق‌هایی را با کمک‌های بشردوستانه، همبستگی و یاری به غزه بفرستند. او در پیامی در شبکه ایکس، گفت: «شکستن محاصره یک وظیفه قانونی برای کشورها و یک الزام اخلاقی برای همه ما است.»

با وجود سکوت دولت انگلیس، گادفری متقاعد شده است که «دولت بریتانیا مجبور به اقدام خواهد شد.» او گفت: «مردم در حال تماس و درخواست از دولت‌هایشان برای عملکرد بهتر هستند. این کافی نیست. زمانه تغییر خواهد کرد. دولت بریتانیا نیز اقدام خواهد کرد.»

«دولت اسرائیل مجبور خواهد شد به محاصره غیرقانونی غزه پایان دهد. با آن مانند یک دولت منفور رفتار خواهد شد، همان‌طور که چند دهه پیش با دولت آفریقای جنوبی رفتار شد، و سپس، پس از این شب بسیار بسیار طولانی، روزی فرا خواهد رسید و فلسطینی‌ها می‌توانند آزادی خود را به دست آورند.»