تارنگاشت عدالت
نویسنده: ایوان کزیچ
برگرفته از روزنامه چپ
۲ دسامبر ۲۰۲۴
کمی پس از اعلام آتش بس در لبنان، گروه تروریستی هیئت تحریر الشام که تحت حمایت رژیم صهیونیستی قرار دارد، حمله جدیدی را به شهر حلب سوریه آغاز کرد.
هزاران تن از اعضای گروه تروریستی تکفیری موسوم به تحریر الشام (جبهه النصره سابق) روز چهارشنبه حملات خود را علیه حلب در شمال غرب سوریه آغاز کردند.
قبل از اینکه ارتش عربی سوریه (SAA) آنها را به عقب راند، آنها با استفاده از موشک و خمپاره انداز، در مناطق قبطان الجبل، بالا و شیخ عقیل در غرب حلب پیشروی های جسورانه ای را کلید زدند.
به گزارش رسانه های سوریه، در یک ضد حمله هماهنگ با نیروی هوایی روسیه، ارتش عربی سوریه توانست بیش از هزار تروریست را که بیشتر آنها مزدوران خارجی هستند، به هلاکت رساند.
روز یکشنبه بشار اسد رئیس جمهور سوریه طی سخنانی گفت تروریسم فقط زبان خشونت را می فهمد و ارتش سوریه گروه تروریستی را با زور سرکوب خواهد کرد.
کدام یک از گروه های تروریستی در این حمله شرکت دارند؟
گروههای تروریستی درگیر در حمله به حلب در وهله اول شامل تحریر الشام است، ولی گروههای جیشالعزا، سقور الشام، انصار التوحید، حزبالترکستان، اهلشام، احرار الشام و سایر گروه های انشعابی تکفیری مورد حمایت رژیم اسرائیل و قدرت های غربی نیز در این حملات شرکت دارند.
بنابر برخی گزارشهای رسانهها، علاوه بر تحریرالشام، شبهنظامیان «ارتش ملی» تحت حمایت ترکیه نیز در این حمله شرکت کردهاند، زیرا آنکارا میخواهد از این فرصت برای فشار بر دولت سوریه برای آغاز مذاکرات جدید برای عادیسازی روابط با آنکارا استفاده کند.
با این حال، دولت ترکیه هرگونه دخالت خود در حوادث حلب را تکذیب کرده است.
تحریر الشام چگونه تأسیس شد؟
تحریر الشام که به طور کامل با نام هیئت تحریر الشام (HTS) شناخته می شود، یک سازمان تروریستی مستقر در سوریه است که در سال ۲۰۱۷ از ادغام گروه های جبهه النصره، جبهه فاتح، انصار الدین ، جیش الاحرار، جیش السنه، لیوا الحق و حرکت نورالدین زنکی تشکیل شد.
تحریرالشام به عنوان تلاشی برای متحد کردن گروههای تروریستی و تشکیل یک جبهه متحد علیه دولت بشار اسد، رئیسجمهور سوریه تأسیس شد، اما بسیاری از این گروهها بعداً از تحریر الشام جدا شدند یا پس از مدتی منحل گشتند.
هسته اصلی آن، جبهه النصره، شاخه ای از گروه تروریستی القاعده در سوریه، در سال های اخیر نام و ساختار خود را تغییر داد تا از سازمان مادر فاصله بگیرد و حمایت بیشتری در داخل و خارج از کشور به دست آورد.
تحریر الشام در مناطق شمال غربی سوریه به ویژه در استان ادلب فعال است و از بازیگران اصلی جنگ تکفیری های مورد حمایت غرب علیه دولت سوریه به شمار می رود.
تحریر الشام تنها علیه نیروهای دولتی مبارزه نمیکند، بلکه در این بین با بسیاری از گروه های مسلح دیگر از جمله متحدان سابق نیز درگیر شده است.
تحریر الشام به خاطر جنایات خود علیه غیرنظامیان و نیروهای دولتی سوریه شهرت یافته و از سوی بسیاری از کشورها از جمله آمریکا و روسیه به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته میشود.
هرچند ایالات متحده آمریکا روی کاغذ آنها را در لیست سیاه قرار داده، اما حمایتهای واشنگتن این گروه را زنده نگه داشته است.
ایدئولوژی این گروه چیست؟
تحریر الشام از ایدئولوژی تکفیری پیروی می کند، که مجموعه ای از ایده های افراطی نشأت گرفته از سلفی گری عرب است، ولی آگاهانه تلاش میشود تصویر مستقلی از القاعده و سایر گروه های مشابه ارائه کند.
شخصیتهای برجسته اسلامی، ایدئولوژی تکفیری را به شیوه تهاجمی تشبیه کردهاند که میخواهد همه اشکال دیگر را از بین ببرد و آنها را به ورطه انقراض سوق دهد.
این ایدئولوژی نابردبار و نفرت پرور به برکت نفوذ دولت های نفتی ثروتمند و کمک های مالی آنها و با تشویق و تایید قدرت های غربی که آن را ابزاری مفید میدانند، گسترش یافت.
رسانههای غربی اغلب به جای تاکید بر ایدئولوژی تکفیری افراطی این گروه، بر پیشوند گستردهتر «سنی» تأکید میکنند، که در راستای سیاست اتخاذ شده آنها برای اختلاف افکنی میان مسلمانان و جلوه دادن غلط مبارزه علیه تروریسم بهعنوان «درگیری شیعه و سنی» است.
ابومحمد الجولانی کیست؟
رهبر عالی گروه تروریستی تحریر الشام ابومحمد الجولانی به نام احمد حسین الشرع است که پیش از این به عنوان فرمانده جبهه النصره دارای شهرت بدی بود.
خانواده او اصالتاً اهل استان ادلب است و او در سال ۱۹۸۲ در محله الشحیل در شهر دیرالزور در شرق سوریه به دنیا آمد، چون پدرش در آنجا به عنوان راننده شاغل به کار بود.
پس از حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳، وی از ادامه تحصیل منصرف شد و به سازمان القاعده در کشورش پیوست که تحت فرماندهی ابومصعب الزرقاوی و جانشینان وی فعالیت می کرد.
او به سرعت درجات ترقی در گروه القاعده را طی کرد و از نزدیکان الزرقاوی شد.
پس از ترور الزرقاوی در حمله هوایی آمریکا در سال ۲۰۰۶، الجولانی عراق را به مقصد لبنان ترک کرد و احتمالاً در آنجا آموزش جند الشام، یک گروه مرتبط با القاعده، را نظارت میکرد.
الجولانی بار دیگر از لبنان به عراق رفت و در آنجا توسط آمریکایی ها دستگیر و زندانی شد. اما در سال ۲۰۰۸ آزاد شد و توانست با گروه تروریستی داعش به رهبری ابوبکر البغدادی همکاری کند.
اگرچه هیئت تحریر الشام تلاش کرده است تا با تغییر نام و جایگزینی رهبران آن جدایی خود را از القاعده نشان دهد، ولی به نظر بسیاری از تحلیلگران هر دو گروه هنوز به همکاریهای خود ادامه می دهند.
و هر دو گروه همچنان مورد حمایت ایالات متحده آمریکا و رژیم اسرائیل برای دستیابی به اهداف خود برای بی ثبات کردن منطقه غرب آسیا هستند.
https://www.presstv.ir/Detail/2024/11/30/738211/explainer-what-is-tahrir-al-sham