takhti

تختی اسطوره جوانمردی

 

برگرفته از: جوان آنلاین
۱۷ دی ۱۴۰۱

 

 

به یاد جهان پهلوان پس از ۵۵ سال

 

بسیاری از اهالی ورزش و قشر‌های مختلف مردم از ساعات اولیه صبح در ابن بابویه گرد هم جمع شدند تا یاد و خاطره غلامرضا تختی را گرامی دارند.

پیش از آغاز مراسم و در ساعات اولیه صبح محمود خسروی وفا رئیس کمیته ملی المپیک ایران، سید مناف هاشمی دبیرکل کمیته ملی المپیک، عباس جوهری معاون سیاسی استاندار تهران و سردار باران چشمه عضو شورای عالی ورزش کشور و بسیاری از شخصیت‌های مردمی و نامی بر سر مزار جهان پهلوان حاضر شدند.

همچنین در این آیین سینا کلهر معاون فرهنگی و توسعه ورزش همگانی وزارت ورزش و جوانان گفت: مهمترین بنای ایرانیان فرهنگ جوانمردی بوده که در دنیا هم زبانزد است.

به گفته کلهر، یکی از میراث‌های تختی که به یادگار مانده دفترچه‌ای است که در آن خاطرات و روزمرگی‌های خود را می‌نوشت که اولین چیزی که در این دفترچه می‌بینیم عشق و علاقه وی به اهل بیت به ویژه حضرت علی (ع) است.

وی افزود: نمی‌شود حرف از جوانمردی زد و نام و نشانی از اهل بیت نبرد؛ پهلوان دنبال نام و نشان نیست و اگر تختی کمک‌هایی برای زلزله زدگان بوئین زهرا و آن تلاش‌ها را کرد برای شهرت نبود بلکه برای کمک به مردمش بود.

کلهر ادامه داد: پهلوان عاشق است و زلال؛ گمشده امروز ورزش ما از دید من ادب است و بدانیم پهلوان با ادب است و هیچ وقت از زبان پهلوان بی ادبی نمی‌شنویم.

علی جوادی مدیرکل ورزش و جوانان استان تهران هم در این آئین گفت که جوانان باید روح و نشاط پهلوانی را در کنار بُعد قهرمانی خود پرورش بدهند.

وی ادامه داد: تختی اسطوره پهلوانی و اخلاق بود و هست و یکی از هم دوره‌های او تعریف می‌کرد که یکبار نشد در دادن سلام از وی پیشی بگیرم.

احداث خانه کشتی در محلات کم برخودار ری
معاون استاندار و فرماندار ویژه شهرستان ری هم در این آیین گفت: افتادگی پیشه تختی بود و هر کس که این مرام را در زندگی خود قرار دهد، به قول شما ورزشی‌ها پرچمش بالا است.

حمید زمانی ادامه داد: در دوران دفاع مقدس هم این پهلوانان را داشتیم و امثال تختی و حاج قاسم سلیمانی پرورش یافته مکتب حضرت علی (ع) هستند.

وی افزود: افتخار می‌کنیم که بچه‌های شهرری در اخلاق و منش زبانزد هستند و در نظر داریم با کمک آقای دبیر رئیس فدراسیون کشتی در محله‌های کمتر برخوردار شهرری یک خانه کشتی بزنیم.

فرامرز تختی برادرزاده جهان پهلوان تختی هم در این آیین گفت: مرحوم تختی در سالی که به دنیا آمدم، از دنیا رفت، اما پدرم همیشه از خصایل نیک عمو برایم می‌گفت.

وی به ذکر خاطره‌ای به نقل از پدرش در مورد جهان پهلوان تختی پرداخت و گفت: عمو هفته‌ای یکبار در سالن کشتی هفت تیر پارک شهر بعد از اتمام تمرین با مبتدی‌ها کشتی می‌گرفت.

برادرزاده جهان پهلوان تختی گفت: یک روز سارقی به جان خودروی عمو افتاد و می‌خواست جک و زاپاس را بدزد که ۲ پاسبان در این حین دزد را گرفته و می‌زنند.

وی ادامه داد: تختی که این صحنه را می‌بیند خطاب به دزد می‌گوید محمدعلی چرا اینجوری شدی و مگه نگفتم جک و زاپاس ماشین را برای برادرم ببر؛ پاسبان‌ها دزد را رها می‌کنند و بعد‌ها این فرد، یکی از بزرگترین تجار لاستیک می‌شود.

همچنین در حاشیه این آیین که برای اولین بار در شبستان ابن بابویه و نه در فضای باز برگزار شد، هیات پهلوانی شهرستان ری با نوای ضرب خود به هنرنمایی پرداختند و در پایان از خانواده شهدا قدردانی شد.

غلامرضا تختی در پنجم شهریور سال ۱۳۰۹ در خانواده‌ای مذهبی و متوسط در محله خانی‌آباد تهران بدنیا آمد. رجب خان پدر تختی غیر از وی ۲ پسر و ۲ دختر داشت که همه آن‌ها بزرگتر از رضا بودند. تختی از۲۰سالگی کشتی را در باشگاه پولاد زیرنظر «حبیب الله بلور» آغاز کرد.

تختی در رقابت‌های قهرمانی کشور طی سال‌های ۱۳۲۹ تا ۱۳۳۸، موفق شد هشت بار قهرمان کشور شود. وی همچنین سه بار پهلوان ایران شد.

تختی در نخستین حضور خود در تیم ملی در رقابت‌های جهانی ۱۹۵۱ هلسینکی در وزن ۷۹ کیلوگرم صاحب مدال نقره شد. او در اولین حضور خود در المپیک در رقابت‌های ۱۹۵۲ هلسینکی با شکست مقابل کوریدزه از شوروی صاحب مدال نقره شد.

افتخارات پهلوان بزرگ کشتی ایران در رقابت‌های جهانی ۱۹۵۹ و ۱۹۶۱ و ۱۹۶۲ تهران، یوکوهاما و تولیدو با کسب ۲مدال طلا و یک مدال نقره ادامه یافت.

تختی در رقابت‌های المپیک ۱۹۵۶و ۱۹۶۰ ملبورن و رم صاحب یک مدال طلا و یک مدال نقره شد. همچنین در بازی‌های آسیایی ۱۹۵۸ توکیو صاحب مدال طلا شد.

تختی آخرین بار در رقابت‌های جهانی ۱۹۶۶ تولیدو دوبنده تیم ملی را به تن کرد.

غلامرضا تختی اولین کشتی‌گیر ایرانی است که موفق شد در سه وزن صاحب مدال شود. وی همچنین پر افتخارترین کشتی‌گیر تاریخ کشتی ایران در المپیک است.

«وایکینگ پالم» سوئدی، عادل آتان ترک، بوریس کولایف روس، پیتر بیلر امریکایی، دیتریش آلمانی، ویحزیستیوک روس، عصمت آتلی ترک، حسن کنگور ترک، الکساندر مدوید بلاروس و احمد آئیک ترک مهمترین رقیبان تختی در ۱۴ سال حضور وی در عرصه بین‌الملی بودند.

تختی در لیست بهترین‌های قرن فیلا در جایگاه سیزدهم قرار دارد و در رقابت‌های جهانی۲۰۰۷ باکو نیز از وی بعنوان یکی از مشاهیر کشتی دنیا تجلیل شد.

غلامرضا در آبان ماه ۱۳۴۵زندگی مشترک خود را آغاز کرد و بابک تنها یادگار تختی است.

تختی سرانجام ۱۷دی ماه سال ۱۳۴۶در حالیکه بابک ۴ماهه بود در هتل آتلانتیک سابق درگذشت.

غلامرضا تبلور آرزو‌های یک ملت بود او سمبل تاریخ ماست مردی که در میان مردم زیست و از میان مردم رفت؛ و پیکرش در ابن بابویه شهر ری آرام گرفت.