تارنگاشت عدالت
برگرفته: از آنکات نیوز
هفتم مارس ۲٠۲۵
پروفسور «جان میرشایمر»، دانشمند سیاسی مشهور، در مصاحبه ای روشنگرانه با قاضی« اندرو ناپولیتانو»، چالش های ژئوپلیتیکی پیش روی ایالات متحده – از حمایت بی قید و شرط از اسرائیل گرفته تا تلاش دونالد ترامپ برای پایان دادن به جنگ در اوکراین را مورد بحث قرار می دهد. میرشایمر قدرت لابی اسرائیل، چشم انداز توافق صلح بین ایالات متحده و روسیه و چرایی امتناع زلنسکی از اعتراف به واقعیت را تحلیل می کند. او همچنین توضیح می دهد که چرا اروپا همچنان بر رویارویی با روسیه تمرکز می کند، در حالی که ترامپ در تلاش برای نظم امنیتی جدید برای اروپا است.
س: عصر یکشنبه، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل اعلام کرد که از تامین آب، غذا و تجهیزات پزشکی به غزه خودداری می کند. اندکی پس از آن «استیو ویتکاف»، فرستاده ویژه ترامپ با او تماس گرفت و از او خواست که این اقدامات را رقیق کند. پس از آن نتانیاهو اعلام کرد که برق غزه را نیز قطع خواهد کرد. آیا او واقعاً فکر می کندکه قادر به انجام این کار است؟
پاسخ: بله، کاملاً. نتانیاهو همیشه حرف خود را در آمریکا به کرسی می نشاند. وقتی او در اسرائیل دچار مشکل می شود، به ایالات متحده سفر می کند، با رئیس جمهور ملاقات می کند یا برای تقویت موقعیت سیاسی خود در اسرائیل در کنگره سخنرانی می کند. او در موقعیت برد-برد قرار دارد.
س: چرا دونالد ترامپ این خط را دنبال می کند، با این که معمولاً علیه نهادهای سیاست خارجی عمل می کند؟
پ: به خاطر لابی اسرائیل. ایالات متحده دارای “روابط ویژه ای” با اسرائیل است که از نظر تاریخی بی سابقه است. اسرائیل یک بارسنگین استراتژیک برای ایالات متحده است و در حال حاضر در غزه مرتکب نسل کشی می شود – اما ما بدون قید و شرط از آن حمایت می کنیم. یک دموکراسی لیبرال مانند ایالات متحده نباید چنین رفتاری را تحمل کند.
س: دیروز، مارکو روبیو، وزیر امور خارجه، به کنگره گفت که اسرائیل در وضعیت اضطراری قرار دارد، به همین دلیل است که ۴ میلیارد دلار کمک نظامی باید فورا بدون مجوز کنگره ارائه شود. من این را شهادت دروغ می دانم.
پ: این کاملاً دروغ است. هیچ وضعیت اضطراری برای اسرائیل وجود ندارد، اما این گونه اظهارات نادرست امری عادی است. گزارشها درباره اسرائیل توسط رسانههای بزرگ ایالات متحده به طرز پوچی تحریف می شود.
س: آیا اپوزیسیون سازمان یافتهای در مقابلا اسرائیل در خاورمیانه وجود دارد؟
پ: نه، اکثر کشورهای عربی مدت هاست فلسطینی ها را تنها گذارده اند. تنها مخالفان جدی اسرائیل ایران، حزب الله و حوثی ها هستند.
س: سرهنگ مک گاورن معتقد است که مصر و ترکیه برای مداخله نظامی علیه اسرائیل تحت فشار گسترده مردم خود هستند. او مدعی است که مصر تعداد زیادی تانک در صحرای سینا مستقر کرده است.
پ: شاید اینطور باشد، اما از نظر نظامی آنها هیچ شانسی در برابر اسرائیل ندارند. اسرائیلی ها قبلا مصر را در جنگ های ۱۹۵۶، ١۹۶۷ و۷۳ ١۹ شکست داده اند. علاوه بر این، ایالات متحده پشت اسرائیل ایستاده است – در صورت وقوع جنگ، آمریکاییها فوراً مداخله خواهند کرد.
س: آیا زلنسکی رئیس جمهور اوکراین واقعاً معتقد است که می تواند روسیه را شکست دهد؟ یا می ترسد که مذاکره به معنای پایان کار او باشد؟
پ: بحث درباره «آتش بس» نیست، بلکه در مورد یک معاهده صلح تحت شرایط روسیه است که ایالات متحده در حال حاضر با روسیه در حال مذاکره است. زلنسکی قاطعانه این موضوع را رد میکند، زیرا از او میخواهد دستاوردهای ارضی روسیه، از جمله الحاق چهار منطقه اوکراین و کریمه را به رسمیت بشناسد. علاوه بر این، اوکراین باید بی طرف و غیرنظامی شود.
اما این شرایط پیش خواهد آمد – با یا بدون زلنسکی. او فقط نمیخواهد به آن اعتراف کند. آمریکا، اتحادیه اروپا و اوکراین نتوانستند روسیه را در میدان جنگ شکست دهند. بدون حمایت آمریکا، اروپایی ها به تنهایی هیچ شانسی در برابر ماشین جنگی روسیه ندارند.
س: چرا رهبران اروپایی مانند کایر استارمر، نخست وزیر بریتانیا، در تلاش برای ادامه حمایت از اوکراین هستند؟ آنها در لندن ملاقات کردند و تامین مالی اوکراین توسط دارایی های مسدود شده روسیه و استقرار احتمالی نیروهای انگلیسی در این کشور را وعده دادند.
پ: این دیوانگی محض است. روسیه به صراحت گفته است که حضور سربازان انگلیسی یا فرانسوی در اوکراین دلیلی برای جنگ است. روس ها به سمت آنها شلیک خواهند کرد. اما بسیاری از سیاستمداران اروپایی آنقدر عمیق درگیر جنگ اوکراین هستند که راه نجاتی نمی بینند.
س: چرا ترامپ به سیاست صلح خود پایبند است؟
پ: ترامپ این جنگ را آغاز نکرد و بخشی از تشکیلات سیاسی مسئول آن هم نیست. هم جمهوریخواهان و هم دموکراتها عمیقاً درگیر این درگیری هستند و نمیخواهند شکست را بپذیرند. اما ترامپ درگیر این میراث نیست و می تواند بگوید: «من به این جنگ پایان می دهم»
س: لیندسی گراهام، یکی از سرسخت ترین حامیان اوکراین، ناگهان نظر خود را تغییر داد. سال گذشته او اوکراین را به خاطر موفقیتهایش در برابر روسیه تمجید کرد، اما اکنون میگوید زلنسکی باید استعفا دهد.
پ: بسیاری از جمهوری خواهان اکنون پشت سر ترامپ جمع شده اند زیرا می بینند که او بر حزب تسلط دارد. برعکسر دموکرات ها از او انتقاد می کنند. ترامپ تصمیم گرفته است که جنگ را پایان دهد – و او منصرف نخواهد شد.
س: سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه اخیراً گفت که ایالات متحده خواهان صلح است در حالی که اروپا همچنان خواستار جنگ است.
پ: لاوروف درست می گوید. ترامپ خواهان بهبود روابط با روسیه و ایجاد نظم امنیتی جدید برای اروپا است. از این نظر، او جنگ طلب نیست، بلکه صلح طلب است – حداقل تا آنجا که به اروپا مربوط می شود.
س: چرا بسیاری از آمریکایی ها از روسیه متنفرند؟
پ: به سه دلیل: اول روسیه ابتدا در گرجستان در سال ۲٠٠۸ و سپس در اوکراین با ایالات متحده مخالفت کرد.
دوم بسیاری از دموکرات ها روسیه را مسئول پیروزی ترامپ در انتخابات ۲٠١۶ میدانند
سوم تفاوت های ایدئولوژیک – روسیه دستور کار غربی را در مورد ال جی بی تی رد می کند، در حالی که ایالات متحده (به ویژه دموکرات ها) این موضوع را یک موضوع حقوق بشری می بیند.
نتیجه: ترامپ به جنگ اوکراین پایان خواهد داد – علیه مقاومت اروپا ترامپ به توافق صلح با روسیه متعهد است، حتی اگر زلنسکی و بسیاری از اروپایی ها آن را رد کنند. آمریکا و روسیه مستقیماً بدون اوکراین و اروپا مذاکره خواهند کرد. ترامپ می خواهد اروپا را باثبات کند، در حالی که اتحادیه اروپا همچنان بر رویارویی تمرکز می کند. اما در خاورمیانه، ترامپ در کنار اسرائیل باقی خواهد ماند، زیرا نمی خواهد لابی اسرائیل را خشمگین کند.