کلنیالیسم

«تسخیر مجدد» آمریکای لاتین توسط اروپا؟

تارنگاشت عدالت

 

نویسنده: میلاردوس پیچاردو
برگرفته از: گرانما
۳۰ اوت ۲۰۲۲
 

اروپا در حال حاضر با یک چشم‌انداز منفی اقتصادی و آب و هوایی روبه‌روست و طی کوشش‌های خود برای حضور مجدداً در منطقه، با روابط تحکیم‌یافته آمریکای لاتین و کارائیب با چین روبه رو است.

در گزارشی که اخیرا در روزنامه اسپانیایی ال‌پائیس انتشار یافت آمده بود: «اتحادیه اروپا  از پیشروی روسیه و به ویژه چین  در کشورهای آمریکای لاتین بسیار نگران است، منطقه‌ای که از نظر سیاسی و اقتصادی سنتاً با غرب همبسته بود.»
درست مانند دوران استعمار  متن مزبور  از حمله متقابل دیپلماتیک و تجارتی می‌گوید که باید تا سال ۲۰۲۳  «موضع رهبری کننده» غرب را در منطقه مجدداً احیأ نماید. این مقاله به  ارقام قابل توجهی اشاره می‌کند، مثلاً کمیسیون اتحادیه اروپا  برای همکاری مشترک  با منطقه آمریکای لاتین، ۳،۴ میلیارد یورو تا سال ۲۰۲۷  منظور خواهد کرد.
چنین یاس و سرگشتگی زیاد تعجب‌آور نیست زیرا قیمت گاز در قاره پیر و کهنه بلاوقفه افزایش می‌یابد و از ارزش یورو در مقابل دلار روزبه روز بیشتر کاسته می‌شود. در کمتر از یک ماه قیمت‌ها بیش از ۲۱۳٪ افزایش داشته است.
طی فصل تابستان اروپا با شدیدترین  خشکسالی‌های خود طی ۵۰۰ سال گذشته روبه رو شد. بنابرگزارش مرکز بررسی خشکسالی  ۶۴٪ اراضی اتحادیه اروپا در شرایط هشداردهنده و خطرناک قرار گرفته‌است، که در کنار خسارات ناشی از گسترش آتش سوزی‌ها تبعات سنگینی  برای کشاورزی و دامداری و سیستم اکولوژی به همراه دارد. برای فصل زمستان نیز خبرهای خوبی به گوش نمی‌رسد: در اثر فقدان مواد  هیدروکربنی روسی احتمالاً زمستان سرد و تاریکی در انتظار اروپاست.
اروپا در حال حاضر با یک چشم‌انداز منفی اقتصادی و آب و هوایی روبه‌روست و طی کوشش‌های خود برای حضور مجدداً در منطقه با روابط تحکیم‌یافته آمریکای لاتین و کارائیب با چین روبه رو است.
بین سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۰ غول آسیایی سرمایه‌گذاری‌های خود در منطقه را چندین برابر  کرد و برای اولین بار  اولین و یا دومین  شریک تجارتی  کشورهای منطقه شد.
باید اشاره شود که ۲۱ کشور از ۳۳ کشور منطقه  به ابتکار جاده ابریشم  پیوسته‌اند و  فوروم همکاری بین  چین و جامعه کشورهای  آمریکای لاتین و جزایر کارائیب از سال ۲۰۱۴ ایجاد شده است.
به دنبال  تحریم‌هایی که غرب  اعمال کرده است، روسیه  به مناطق دیگر جهان روی‌آورده تا محصولاتی را وارد کند که تاکنون از کشورهای عضو اتحادیه اروپا وارد می‌کرد. بنا بر آمار  راشیا تودی در این بین اغلب میوه‌جات، سبزیجات و گوشتی که شهروندان روس مصرف می‌کنند از کشورهای آرژانتین؛ برزیل و اوروگوئه وارد می‌شود.
روسیه تنها در سال ۲۰۱۶  قریب ۶ میلیارد دلار در ونزوئلا سرمایه‌گذاری کرد. با این حال  آرژانتین، برزیل و مکزیک در صدر جدول مهم‌ترین شرکای تجارتی قرار دارند.
هیچ کشوری در منطقه  نمی‌تواند چین و یا روسیه  را مسئول افراط‌کاری‌های استعماری گذشته بداند.
در نیمه دوم سال ۲۰۲۳ اسپانیا ریاست شورای  اتحادیه اروپا را عهده‌دار خواهد شد از این رو تصادفی نیست که نحست وزیر اسپانیا پدرو سانچز اخیراً به کلمبیا، اکوادور و  هندوراس سفر کرد و پیشنهاد نمود ملاقاتی بین روسای کشورهای  اتحادیه اروپا، آمریکای لاتین و جزایر کارائیب  ترتیب دهد و یا پیشنهادی که گوستاوو پدرو تلویحاً در مورد  گفتمان صلح  که باید در اسپانیا صورت گیرد مطرح کرد .
آیا بازتسخیر  آمریکای لاتین توسط اروپا در دستور کار قرار گرفته است؟