chin_afrika

«تله بدهی» چینی یک افسانه است!

تارنگاشت مولتی پولاریستا

 

مترجم: مینا صابری
برگرفته از: مجلۀ هفته
۲۴ اوت ۲۰۲۲

 

چین ۲۳ وام را به ۱۷ کشور آفریقایی بخشیده و پروژه های تجاری و زیرساختی برد-برد را گسترش داده است

عکس: رییس‌جمهور چین، شی جین‌پینگ در مجمع همکاری چین و آفریقا ۲۰۱۸

 

جمهوری خلق چین اعلام کرد که به ۱۷ کشور آفریقایی ۲۳ وام بدون بهره پرداخت خواهد کرد و ۳.۴ میلیارد دلار از بدهی های این کشور ها را به آنها می‌بخشد و ۱۵ میلیارد دلار از بدهی های کشورهای آفریقایی بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۹ سازماندهی جدید خواهد کرد.

پکن پروژه‌های زیرساختی بیشتری را اعلام کرده و معاملات تجاری مطلوبی را در چارچوب مدل «برد-برد» و «همکاری متقابل سودمند» را ارائه میکند.

در حالی که پکن سابقه بخشش چنین بدهی‌هایی را دارد، دولت‌های غربی ادعاهای بی‌اساس و با انگیزه سیاسی مبنی بر اینکه چین درگیر «دیپلماسی تله بدهی» در جنوب جهانی است، را مطرح کرده‌اند.

ایالات متحده آمریکا قاره آفریقا را میدان نبرد در جنگ سرد جدید خود علیه چین و روسیه اعلام کرده است. و واشنگتن ادعاهای مشکوک «تله های بدهی» چین را برای شیطانی جلوه دادن پروژه های زیرساختی عظیم پکن در این قاره به کار گرفته است.

چین به نوبه خود در برابر جنگ سرد جدید ایالات متحده مقاومت میکند.
وانگ یی وزیر امور خارجه چین در ۱۸ اوت با مقامات ارشد کشورهای مختلف آفریقایی و اتحادیه آفریقا دیدار کرد.

در این کنفرانس، وانگ «ذهنیت جنگ سرد حاصل جمع صفر» غرب را محکوم کرد. در عوض، او مدلی مبتنی بر «همکاری چند سویه» با آفریقا پیشنهاد کرد که «نتایج برد-برد» را برای همه طرف‌ها به همراه داشت.

او گفت: «آنچه آفریقا از آن استقبال می‌کند، همکاری سودمند متقابل به نفع مردم است، نه رقابت بین کشورهای بزرگ برای مزیت‌های ژئوپلیتیکی».

وانگ اعلام کرد که پکن از اتحادیه آفریقا در تلاش برای پیوستن به گروه ۲۰ حمایت خواهد کرد.

وزیر خارجه چین همچنین اعلام کرد که «چین از ۲۳ وام بدون بهره به ۱۷ کشور آفریقایی که تا پایان سال ۲۰۲۱ سررسید شده اند، چشم پوشی می کند».

پکن متعهد شده است که تجارت با آفریقا را تقویت کند و با ۱۲ کشور در این قاره برای حذف تعرفه ها بر ۹۸ درصد محصولاتی که به چین صادر می کنند، قراردادهایی منعقد کرده است و رقابت پذیری کالاهای آفریقایی را تقویت می کند.

وانگ گفت پکن به ارائه کمک های غذایی، اقتصادی و نظامی به آفریقا ادامه خواهد داد و در عین حال در مبارزه با کووید-۱۹ از این قاره حمایت می کند.

چین بر اهمیت «همکاری و توسعه» تاکید کرد و سرمایه گذاری های چند میلیارد دلاری در پروژه های زیرساختی را برای تقویت » فرآیند صنعتی شدن آفریقا» را پیشنهاد داد.

آفریقا نقش مهمی در طرح کمربند و جاده پکن ایفا می کند، یک پروژه زیرساختی جهانی با هدف اتصال جنوب جهانی و تغییر مرکز اقتصاد جهانی به شرق. وانگ گفت: «در مواجهه با اشکال مختلف شیوه‌های سلطه‌جویانه و ظالمانه، چین و آفریقا در کنار یکدیگر ایستاده‌اند» و خواستار «حمایت از انصاف و عدالت بین‌المللی» شد.

دیپلمات‌های آمریکایی از آفریقا می‌خواهند روابط خود را با چین و روسیه قطع کنداظهارات و وعده های چین برای تعمیق «همکاری متقابل سودمند» با آفریقا به عمیقا از اظهارات دیپلمات های ارشد آمریکایی متفاوت است.

لیندا توماس گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل متحد در هفته اول ماه اوت از اوگاندا و غنا بازدید کرد. در آنجا او آفریقا را تهدید کرد و به کشورهای آفریقایی گفت که با روسیه تجارت نکنند، در غیر این صورت آنها تحریم‌های غرب و آمریکا علیه روسیه را نقض خواهند کرد.

توماس-گرینفیلد در اوگاندا هشدار داد: «در مورد تحریم‌هایی که ما علیه روسیه وضع کرده‌ایم – برای مثال تحریم‌های نفتی – اگر کشوری تصمیم بگیرد در جایی که تحریم‌ها وجود دارد با روسیه تجارت کند، آن تحریم‌ها را نقض می‌کند. تحریم های ما را نقض میکند و در برخی موارد علیه تحریم‌های سازمان ملل با دیگر کشورها را در نتیجه ما به کشورها نسبت به نقض این تحریم‌ها هشدار می‌دهیم، زیرا در صورت نقض این تحریم‌ها، در معرض پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، سپس از آفریقای جنوبی، جمهوری دموکراتیک کنگو و رواندا در ۷ و ۱۱ اوت به عنوان بخشی از سفری با هدف تضعیف روابط آفریقا با چین و روسیه بازدید کرد.

«تله بدهی» چینی یک افسانه است.
یکی از قوی‌ترین سلاح‌های واشنگتن در جنگ اطلاعاتی‌اش علیه چین، ادعاهای غیرقابل اثبات آن است که گفته می‌شود پکن کشورهای آفریقایی را به دام بدهی می‌کشاند.

اما همانطور که Multipolarista قبلا در تحلیلی از بحران اقتصادی سریلانکا گزارش کرده بود، دولت‌های غربی، موسسات مالی، بانک‌ها و صندوق‌های لاشخور مسئول بخش عمده بدهی‌هایی هستند که کشورهای جنوب جهانی در آن گرفتار شده‌اند.

حتی رسانه حکومتی بریتانیا، بی‌بی‌سی، ادعاهای مربوط به «دیپلماسی تله بدهی» در سریلانکا را بررسی کرد و با اکراه به این نتیجه رسید که آنها نادرست هستند.

بن چو، خبرنگار بی‌بی‌سی در مطلبی گفت: «حقیقت این است که بسیاری از کارشناسان مستقل می‌گویند که ما باید مراقب تله بدهی چین باشیم و ما در اینجا در سریلانکا شواهد کافی برای خلاف آن پیدا کرده‌ایم.»

پژوهشگران دانشگاه جان هاپکینز و مدرسه بازرگانی هاروارد نیز در مجله طبقه حاکم واشنگتن – آتلانتیک تأیید کردند که «تله بدهی چینی یک افسانه است».
دبورا براتیگام پژوهشگر نوشت که روایت مورد حمایت دولت ایالات متحده «یک دروغ و در عین حال یک دروغ اساسی» بود.

وی افزود: «تحقیقات ما نشان می دهد که بانک های چینی مایل به تغییر ساختار شرایط وام های موجود هستند و هرگز دارایی های هیچ کشوری را مصادره نکرده اند.»براتیگام در تحقیقاتش نشان داد که بین سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۹ چین بیش از ۳.۴ میلیارد دلار از بدهی ها را بخشیده و حدود ۱۵ میلیارد دلار از بدهی‌های آفریقا را بازسازی یا بازپرداخت کرد و حداقل در مورد ۲۶ وام جداگانه مذاکره کرده است.

بدین ترتیب این کاهش بدهی به مجموع ۲۳ وام بدون بهره برای ۱۷ کشور آفریقایی افزوده میشود که پکن قبلا اعلام کرده است آنها را می بخشد.