«برونو ادواردو رودریگز پاریلا»، وزیر امور خارجه کوبا، در جریان مناظره عمومی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد. (عکس: سیا/پاک)
برخلاف غرب ناتویی، درخواست آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل، مخاطبان وسیعی در جنوب جهانی پیدا کرد. «وانگ یی» (Wang Yi)، وزیر امور خارجه چین از روسیه و اوکرائین خواست تا مذاکرات صلح بدون پیششرط را در شورای امنیت سازمان ملل آغاز کنند. وانگ هفته گذشته در شورای امنیت سازمان ملل متحد هشدار داد «گفتوگو و مذاکره» تنها راه برای پایان دادن به درگیری است. «همه تلاشهایی که میتوانند به حل بحران کمک کنند باید مورد حمایت قرار گیرند.» باید از هر شکلی از «جنگ داغ یا جنگ سرد جدید» جلوگیری کرد. وی از همه دستاندرکاران خواست که خویشتنداری کنند. این اصل چین مبنی بر اینکه تمامیت ارضی همه کشورها و اصول منشور سازمان ملل باید رعایت شود، میتواند و باید در واقع مبنایی برای حمایت از طریق سیاست خارجی باشد که مانند آلمان، خود را «مبتنی بر ارزش» مینامد. با اینحال، «آنابِلا بربُک» (Annalena Baerbock) همچنان بر این نظر است، که نباید با روسیه مذاکره کرد، بلکه باید آنرا «ویران کرد.»
هند نیز مانند جمهوری خلق چین خواستار بازگشت به میز مذاکره شده است. «سوبرهمانیام جایشانکار» (Subrahmanyam Jaishankar) وزیر امور خارجه در شورای امنیت سازمان ملل تأکید کرد که اثرات درگیری در اوکرائین را میتوان در مناطق دوردست جهان نیز احساس کرد. او با اشاره به گلوله باران نیروگاه اتمی زاپوریژیا هشدار داد در دنیای جهانی شده، موضوع هستهای نگرانی خاصی دارد. جنوب جهانی به ویژه تحت تأثیر عواقب افزایش هزینههای غذا، غلات، کود، گاز و نفت و همچنین کمبود قریبالوقوع است. دیپلمات ارشد هند همچنین خواستار توقف فوری همه خصومتها و بازگشت به گفتوگو و دیپلماسی شد. هیچ توجیهی برای نقض حقوق بشر یا قوانین بینالمللی وجود ندارد. اگر چنین اتفاقی رخ دهد، باید به طور عینی و مستقل بررسی شود.
«مکی سال» (Macky Sall)، رییسجمهور سنگال، در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، خواستار «کاهش تنش و توقف خصومتها در اوکرائین و یک راهحل مذاکره برای جلوگیری از خطر فاجعهبار یک درگیری بالقوه جهانی» شد. غرب بالاخره باید از موضعگیری آفریقا در برابر روسیه دست بردارد. «سال» همچنین درخواست اتحادیه آفریقا را، که ریاست آنرا برعهده دارد، برای لغو تحریمهای خارجی علیه زیمبابوه تکرار کرد. «سال» گفت: «این اقدامات خشن همچنان به ایجاد حس بیعدالتی علیه کل مردم و تشدید رنج آنها در این زمان بحران عمیق ادامه میدهد.» در خاورمیانه، ما مجدداً بر حق مردم فلسطین برای داشتن یک کشور پایدار که در کنار هم در صلح با اسرائیل زندگی میکنند، هر یک در مرزهای امن و به رسمیت شناخته شده بینالمللی تأکید میکنیم.»
«نالدی پاندور» (Naledi Pandor)، وزیر روابط و همکاری بینالمللی آفریقای جنوبی نیز نمیخواست در جبهه ضد روسیۀ غرب ادغام شود و خواستار راهحل دیپلماتیک شد. وی افزود: «در حالیکه برای رسیدگی به درگیریهای کنونی تلاش میکنیم، نباید درگیریهای درازمدت مانند فلسطین را نادیده بگیریم.» او همچنین به مبارزه صحرای غربی برای تعیین سرنوشت اشاره کرد و خواستار پایان تحریم کوبا و اقدامات قهری علیه زیمبابوه شد.
انتقاد از جانب آمریکای لاتین: «برونو رودریگز» (Bruno Rodríguez)، وزیر امور خارجه کوبا، محاصرۀ آمریکا علیه کشورش را که بیش از ۶۰ سال است ادامه دارد، به عنوان یک «جنگ اقتصادی» برشمرد که در درجه نخست به مردم آسیب میرساند و اکنون دولتها، بانکها و شرکتها را در سراسر جهان تحت فشار قرار داده است. رییسجمهور بولیوی، لوئیس آرسه (Luis Arce)، به تعدد درگیریها در کنار آن در اوکرائین اشاره کرد و نسبت به «تحریمهای یکجانبه اعمال شده از سوی کشورهای قدرتمند با هدف شکستن دولتها به قیمت گرسنگی و رنج مردم» هشدار داد.
واتیکان نیز نمیخواهد با ممنوعیت اعمال شده علیه روسیه همراهی کند. کاردینال پیترو پارولین (Pietro Parolin)، در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل با سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه دیدار کرد. پاپ فرانسیس به تازگی اظهار داشت: «من گفتوگو با قدرتی را که در حال جنگ است – حتی اگر آغازگر جنگ باشد – رد نمیکنم.»