zarif

جوسازی ظریف علیه سلیمانی و روسیه

 

تارنگاشت عدالت

 

نویسنده: سیدعلیرضا موسوی
مترجم: خ. طهوری
برگرفته از: راشیا تودی
۲۷ آوریل ۲۰۲۱
 
 
 

بنابر گفتگویی که با وزیر امور خارجه ایران “محمدجواد ظریف” صورت گرفته و دراختیار عموم نهاده شده، ژنرال قاسم سلیمانی کوشش کرده بود تا مذاکرات برجام را تخطئه نماید. بنابر گزارش فرستنده خبری ایرانی  “ایران اینترناشنال” که با کمک‌های مالی عربستان سعودی تامین می‌شود، گویا سلیمانی  با رهبری روسیه دست به یکی کرده بود تا مانع از امضأ قرارداد برجام در سال ۲۰۱۵ شود.

درحالی که ظریف در این گفتگوهای منتشره  نقش سلیمانی در مبارزه علیه تروریسم و تجاوز ایالات متحده  به عراق و افغانستان  را می‌ستاید، گام‌های مفروض او علیه برجام که توسط ایران و قدرتهای بزرگ در سال ۲۰۱۵ به امضأ رسید را تقبیح می‌کند.

و اکنون همان رسانه‌هایی که از طریق مرموزی به این گفتگوی خصوصی دست یافته‌اند، کوشش می‌کنند با انتشار دست‌چین‌شده  برخی از جزئیات این نوار شنودی منفعت ببرند. غرب می‌خواهد از یک طرف روابط تنگاتنگ بین ایران و روسیه را تضعیف کند و از طرف دیگر  در مذاکرات جاری در وین  برای احیای قراردادبرجام ۲۰۱۵  امتیازات خود را به حداکثر افزایش دهد.

وزیرامورخارجه ایران ادعا می‌کند روسیه در آن زمان نمی‌خواست این قرارداد موفق شود. مسکو دست به هر اقدامی زد  تا از امضای این قرارداد جلوگیری کند زیرا گویا بهبود روابط ایران با غرب، منافی منافع مسکو است. به گفته ظریف در سال ۲۰۱۵  ژنرال سلیمانی  به روسیه سفر کرد تا با روسیه پیمان ببندد و چوب لای چرخ امضأی قرارداد اتمی بنهد. او هم‌چنین از سلیمانی انتقاد می‌کرد  که به روسیه اجازه داده جنگنده‌های خود را از طریق ایران به سوریه اعزام دارد و سوریه را بمباران کند.

سخنگوی وزارت امورخارجه ایران اعلام کرد که اظهارات منتشر شده ظریف بطور گسسته از متن مطرح شده است. البته بسیار سئوال‌برانگیز است  که این نوار شنود  درست وقتی  که دور جدیدی از تعامل و بازگشت مجدد ایالات متحده به قرارداد آغاز شده، در اختیار انظار عمومی قرار گرفته است.

بنابر سیاست راهبردی نوینی که رهبر انقلاب علی خامنه‌ای تعیین کرده است، ایران آنگاه به اجرای کامل قرارداد بازخواهد گشت که کلیه تحریم‌ها طبق قرارداد ملغأ شده باشد. ایران پیشاپیش پیشنهاد آمریکا مبنی بر برداشتن گام‌های متقابل برای لغو کلیه تحریم‌ها را رد می‌کند زیرا کشورهای غربی  هم با خروج ایالات متحده از قرار داد در سال ۲۰۱۸ و هم قبل از آن  به وعده خود در لغو تحریم‌ها وفا نکردند به این صورت که از طریق تحریم‌های ثانویِ مغایر با قوانین بین‌المللی و تحریم به خاطر مقولات دیگری از جمله به خاطر«نقض مفروض قوانین حقوق بشر» تجارت آزاد و روابط بازرگانی  بین ایران و کشورهای دیگر را بلوکه کردند.

سیاست راهبردی جدید و متعادل  ایران ظاهراً مغایر با منافع غرب و نیروهای هوادار غرب در کشور است. دولت کنونی ایران اصرار دارد که هرچه زودتر  یک قرارداد جدید  هسته‌ای با غرب به امضأ برساند تا از آن طریق شانس پیروزی خود در انتخابات ریاست جمهوری پیش‌رو را افزایش دهد.

از زمانی‌که قرارداد چندجانبه  به خاطر خروج یک‌طرفه ایالات متحده آمریکا از قرارداد  متزلزل شد، جهت‌گیری سیاست‌خارجی ایران به سوی شرق تشدید یافت.  این وضعیت برای غرب یک هشدارباش بود، زیرا اقدامات تحریمی  آنها آن طور که در نظر گرفته شده بود، نمی‌توانست دیگر علیه شهروندان ایرانی عمل کند. ایران و چین  اخیراً یک قرارداد ۲۵ ساله  منعقد کردند که طبق آن قرار است چین ۴۰۰ میلیارد دلار  در زیرساخت‌های ایران سرمایه‌گذاری کند. رهبر انقلاب، علی خامنه‌ای چندی پیش، از جمله نامه‌ای به رئیس جمهور روسیه ولادیمیر پوتین نوشت تا به شریک بزرگ اورآسیایی خود اطمینان دهدآسیایی آ که ایران کماکان به سیاست راهبردی خود در تشدید سمت‌گیری به سوی آسیا متعهد خواهد ماند.

از آن زمان نظرسازان غربی کوشش می‌کنند در یک سازوکار رسانه‌ای گسترده روابط بین ایران و چین و روسیه را تخریب کنند. در جریان این سازوکار تبلیغاتی بود، که این نوار شنودی در اختیار انظار عمومی  قرار گرفت. قبل از آن ایران اینترناشنال  شعبه فارسی BBC و فرستنده خبری مورد حمایت مالی عربستان سعودی، کوشش کرد طی یک سازوکار هماهنگ شده اخبار جعلی  در مورد قرارداد راهبردی  بین ایران و چین اشاعه دهد که مثلاً چین قصد دارد طبق این قرارداد «نیروهای نظامی خود را در ایران مستقر سازد» و یا  ایران می‌خواهد «جزیره کیش  در خلیج فارس را در اختیار چین قراردهد» و غیره. بعد معلوم شد که این ادعاها که با شاخ و برگ زیاد توسط رسانه‌های غربی انعکاس یافت، بی‌پایه است. در ضمن خیلی جالب است که درست همان انگلیس‌هایی که در گذشته کارگران شرکت نفت ایران را بیرحمانه استثمار می‌کردند و استخراج نفت ایران سال‌ها در اختیار آنان بود، اکنون از طریق فرستنده دولتی خود BBC نگرانی خود را در مورد «استثمار» مفروض منابع  ایرانی توسط چینی‌ها ابراز می‌دارند.

همکاری بین ایران و روسیه در سوریه در این اواخر یک موضوع تبلیغاتی مهم دیگر  برای رسانه‌های غربی بود. رسانه‌های غربی  با وارونه جلوه‌دادن روند تکاملی ژئوپولیتیکی  در خاور میانه سال‌هاست که کوشش می‌کنند مردم ایران را تحمیق کنند و اعتماد به نفس آنان را مختل سازند. آنها تبلیغ می‌کنند که گویا همکاری بین  ایران و روسیه در سوریه احتمالاً بزودی از بین خواهد رفت و هردو کشور  با مناقشه ژئوپولیتیکی  بین خود روبه رو خواهند شد.

طی یک سازوکار هماهنگ شده اخبار جعلی  در مورد قرارداد راهبردی  بین ایران و چین اشاعه دهد که مثلاً چین قصد دارد طبق این قرارداد «نیروهای نظامی خود را در ایران مستقر سازد» و یا  ایران می‌خواهد «جزیره کیش  در خلیج فارس را در اختیار چین قراردهد»

و اکنون همان رسانه‌هایی که از طریق مرموزی به این گفتگوی خصوصی دست یافته‌اند، کوشش می‌کنند با انتشار دست‌چین‌شده  برخی از جزئیات این نوار شنودی منفعت ببرند. غرب می‌خواهد از یک طرف روابط تنگاتنگ بین ایران و روسیه را تضعیف کند و از طرف دیگر  در مذاکرات جاری در وین  برای احیای قراردادبرجام ۲۰۱۵  امتیازات خود را به حداکثر افزایش دهد.

مستقل از آن ظریف باید پاسخ دهد که آیا سلیمانی و روسیه واقعاً مذاکرات برجام را تخطئه کردند  و آیا در کار خود موفق بودند و یا این‌که این «محرم‌های غربی» او بودند، که در سال ۲۰۱۸ برجام را ترک گفتند. صرفنظر از این،  همکاری بین ایران و روسیه  در سوریه شاهکاری بود که دستور کار تغییر رژیم  غرب برای ایران را متوقف کرد . بدون چنین همکاری ظریف اصلاً نمی‌توانست در زمینه دیپلماسی در منطقه  با موفقیت با همکاران خود از ترکیه و قطر در مورد خاورمیانه بدون سلطه ایالات متحده آمریکا مذاکره کند.