bruno_miguel_nicolas_felix_

«خطر» لغو اجلاس سران کشورهای آمریکایی

 
تارنگاشت عدالت
 
 
مترجم: م. قربانی
برگرفته از: ونزوئلا آنالیسز
۹ مه ۲۰۲۲

 

کشورهای حوزه کارائیب تهدید کردند چنانچه کوبا و ونزوئلا حذف شوند، «خطر» لغو اجلاس سران کشورهای آمریکایی وجود دارد
 
 

مکزیکوسیتی، مکزیک، ۹ مه ۲۰۱۱، venezuelanalysis.com  

اجلاس پیشِ روی سران کشورهای آمریکا در لُس آنجلس برای جو بایدن، رییس‌جمهور آمریکا، به یک دردسر سیاسی تبدیل شده است، زیرا ائتلاف جامعه کشورهای کارائیب (کاریکوم) هشدار داده است چنانچه نمایندگان کشورهای کوبا و ونزوئلا به خاطر تلاش‌های کشور میزبان از شرکت در این اجلاس حذف شوند، چنین اجلاسی را تحریم خواهند کرد.

سفیر آنتیکوا و باربوداس در ایالات متحده، رونالد سندرز، ماه گذشته گفت: «اجلاس سران کشورهای (قاره) آمریکا در خطر است… اگر ایالات متحده از کوبا به شرکت در این گردهم‌آیی دعوت به عمل نیاورد و بر آن اصرار ورزد، بی‌درنگ با عدم حضور ۱۴ کشور عضو “کوریکوم” رو‌به‌رو خواهد شد.»

سندرز افزود، چنانچه ایالات متحده، میزبان اجلاس، بر دعوت خود از خوان گوایدو اپوزیسیون ونزوئلا به جای رییس‌جمهور منتخب مردم ونزوئلا، نیکلاس مادورو، پافشاری کند، اجلاس را بایکوت خواهند کرد.

کاملا هریس، وزیر خارجه ایالات متحده، در یک دیدار مجازی با سران دولت‌های کوریکوم تأکید کرد از «همه کشورها» برای شرکت، دعوت به عمل خواهد آمد.

دولت مادورو روابط سالمی با همسایگان کارائیبی خود دارد، این روابط طی سالیان گذشته با حمایت‌های مالی و از طریق اتحاد «پترو کارائیب» و فروش نفت با شرایط مناسب به اعضاء تحکیم یافته است. این برنامه در نتیجه افت شدید استخراج نفت خام ونزوئلا به تعویق افتاد، اما مادورو و متحدین کارائیبی متعهد شدند آن‌را بار دیگر از سر گیرند.

در آغاز ماه جاری، معاون امور نیمکره غربی ایالات متحده، برایان آ. نیکلاس، بر این موضوع که رییس‌جمهور بایدن از کشورهای کوبا، ونزوئلا و نیکاراگوئه دعوت نخواهد کرد، صحه گذاشت.

پس از ماه‌ها تلاش بی سروصدای رهبران منطقه‌ای و اعمال فشار به واشینگتن برای تضمین دعوت از همه کشورها برای شرکت در نهمین اجلاس سران کشورهای آمریکا در لُس آنجلس، متحدین کاراکاس علناً دولت بایدن را زیر فشار قرار دادند تا اجلاس واقعاً فراگیر و گسترده باشد.

تصمیم واشینگتن بر طرد کشورهای معینی موجب نکوهش سران کشورهای دیگر، از جمله، آندرس مانوئل لوپز اوبرادور، رییس‌جمهور مکزیک شد. وی به تازگی از کوبا دیدن کرد و ملاقات با رییس‌جمهور میگل دیاز کانِل بخشی از این دیدار رسمی بود.

لوپز اوبرادور در کوبا، با تأکید بر این موضع خود که «هیچ‌کس نباید از اجلاس بیرون بماند»، گفت که یک بار دیگر بایدن را زیر فشار قرار خواهم داد تا به دعوت از کوبا، ونزوئلا و نیکاراگوئه تن دهد.

سیاست ایالات متحده در آمریکای لاتین و حوزه کارائیب حتی موجب انتقاد از جانب حامیان اهداف سیاست خارجی ایالات متحده شده است. کریستوفر ساباتینی از «انستیتو چاتم هاوس» می‌نویسد که مدیریت نادرست بایدن می‌تواند به معنای «به گور سپردن نفوذ ایالات متحده در منطقه باشد.»

ونزوئلا به نوبه خود به تلاش‌های دیپلماتیک با وزیر خارجه کوبا، برونو رودزیگز پاریّا، به هنگام دیدار سه‌شنبه از کاراکاس برای همکاری‌های دوجانبه با رییس‌جمهور مادورو به منظور تحکیم اتحاد دیرینۀ دو کشور ادامه می‌دهد.

مادورو هم‌چنین مراتب همدردی و همبستگی خود را با مردم کوبا در حادثه انفجار در هتل ساراتوگای هاوانا، که ۳۰ نفر قربانی داشت، ابراز کرد. رییس‌جمهور دیاز کانل انفجار در هتلِ تازه نوسازی شده را یک حادثه خواند.

در ضمن وزیر خارجه ونزوئلا، فیلکس پلاسِنسیا، به تازگی به بولیوی سفر کرد و با رییس‌جمهور لوچو آرسه نشست داشت. هم‌چنین سازمان‌های راستگرای کشورهای آمریکای جنوبی از ایالات متحده تقاضای حذف بولیوی از اجلاس پیشِ رو را داشتند.

تعاملات دیپلماتیک ونزوئلا در هفته‌های اخیر شامل مذاکره با ایران هم می‌شود. کاراکاس هم‌چنین مهماندار وزیر نفت ایران، جواد اوجی بود. مذاکرات دوجانبه دو کشور بر همکاری در بخش انرژی تأکید دارد.

ایران یک تولید کنندۀ عمدۀ نفت و ونزوئلا دارای بزرگ‌ترین ذخیره شناخته شدۀ نفت جهان، هر دو کشور در سال‌های اخیر هدف تحریم‌های کاخ سفید واقع شده اند. کمک تهران به صنعت نفت ونزوئلا نقش مهمی به بازسازی تولید نفت و رفع کمبودهای سوخت بازی کرد. دیدار اوجی از ونزوئلا درست چند هفته پس از مذاکرات مادورو با هیأت نمایندگان بلندپایه ایالات متحده انجام گرفت.