سامانه موشکانداز چندگانه برای سیستم ضدتوپخانه HIMARS ساخت ایالات متحده به اوکرائین تحویل داده میشود – قرار نیست جنگ به این زودیها تمام شود. (عکس: PUBLIC DOMAIN)
به گفته ولادیمیر زلنسکی، رییسجمهور اوکرائین، بریتانیا تحویل موشکاندازها را تأیید کرده است. اینرا نخستوزیر بوریس جانسون، در تماس تلفنی روز دوشنبه هفته جاری بیان کرد. بن والاس، وزیر دفاع بریتانیا پیشتر گفته بود که این سیستم تسلیحاتی میتواند به اهدافی تا فاصله ۸۰ کیلومتری برسد. سربازان اوکرائینی باید در بریتانیا برای استفاده از سیستمهای تسلیحاتی جدید آموزش ببینند.«spiegel.de» که ظاهراً مشتاق طولانی شدن جنگ بود، در ابتدا این خبر را با عنوان اشتباه: لندن «موشکهای دوربرد» به کییف میدهد، چاپ کرد.
بریتانیا به دنبال آمریکا: قبلاً در ۳۱ مه، جوزف بایدن، رییسجمهور ایالات متحده اعلام کرده بود که یک بار دیگر به کییف تسلیحات در مجموع ۷۰۰ میلیون دلار آمریکا (۶۵۲ میلیون یورو)، از جمله موشکاندازهای چندگانه برای سیستم توپخانه HIMARS که ساخت آمریکاست، عرضه خواهد کرد. اوکرائین متعهد شده است که به هیچ هدفی در خاک روسیه حمله نکند. بایدن در یک مقاله مهمان برای نیویورک تایمز اطمینان داده بود: «ما نمیخواهیم بین ناتو و روسیه جنگ دربگیرد.» ایالات متحدۀ آمریکا همچنین تلاش نمیکنند، ولادیمیر پوتین، رییسجمهور روسیه را سرنگون کنند. وی اما همزمان، برخلاف مواضع اعلام شدۀ خود مدعی شد: «ما نمیخواهیم جنگ را فقط برای ایجاد درد به روسیه طولانی کنیم.» در ۱ ژوئن، صدراعظم اولاف شولز (SPD) نیز در بوندستاگ از تحویل چندین موشکانداز به این کشور خبر داد، ولی تاریخ آن را ذکر نکرد.
با چنین اعلامیههایی، ظاهراً غرب به پیشروی نیروهای روسیه در دونباس واکنش نشان میدهد. بر اساس گزارشهای روز دوشنبه، در شهر سورودونتسک در منطقه لوهانسک، ارتش کییف تحت فشار قرار گرفت. در همان زمان، نیروهای روسیه به سمت شهر اسلاویانسک در منطقه دونتسک پیشروی کردند. در جریان حمله موشکی روسیه به کییف در صبح روز یکشنبه، از جمله تانکهای ارسالی از سوی غرب منهدم شدند، اما کشته یا زخمی برجای نگذاشت.
در بیانیه ۱ ژوئن گنادی زیوگانوف، رییس کمیته مرکزی حزب کمونیست فدراسیون روسیه (KPRF) آمده است، که کییف به پیشروی روسیه با ترور علیه مردم غیرنظامی دونباس پاسخ میدهد. وی نوشت، که دونتسک به تازگی تحت «سنگینترین گلولهباران در هشت سال گذشته» قرار گرفته است. دهها شهروند مجدداً کشته و زخمی شدند، زیرا نه تأسیسات نظامی، بلکه مدارس، بیمارستانها و ساختمانهای مسکونی مورد شلیک قرار گرفتند. گلولهبارانها به وسیلۀ هویتزرهای دوربرد M777 آمریکا انجام گرفته است: این «استراتژی وحشیانه زلنسکی و عروسکبازان غربیاش» بود. زیوگانوف ادامه داد: به این ترتیب مقامات آمریکایی بار دیگر به حامیان راهزنی بینالمللی تبدیل میشوند.»
بر این اساس، تحویل جنگافزارهای اعلام شده برای رهبری کییف کافی نیست. الکسی رزنیکوف، وزیر جنگ روز جمعه اعلام کرد که این برای بیرون راندن نیروهای روسی از کشور و پیروزی در جنگ کافی نیست: «ما به تعداد بیشتری نیاز داریم تا بتوانیم یک ضد حمله کافی را آغاز کنیم.» در همان روز، زلنسکی اعلام کرد که ارتش روسیه ۲۰ درصد از خاک اوکرائین را تحت کنترل دارد.
علایم فزایندهای که نشان میدهد جبهه ضدروسیه در غرب در حال ترک برداشتن است، موجب ایجاد وحشت در کییف شده است. تنها روز جمعه بود که اتحادیه اروپایی پس از یک مناقشه سخت، در درجه نخست با مجارستان، توانست بر روی بسته ششم تحریمها علیه روسیه و تحریم جزیی نفت به توافق برسد. در همان روز، امانوئل ماکرون، رییسجمهور فرانسه، هشدار خود را نسبت به «تحقیر» روسیه تکرار کرد. او در مصاحبهای گفت که باید بتوان در «روزی که درگیریها پایان مییابد، یک راه برونرفت دیپلماتیک در پیش گرفت.» سیاستمداران کییف با تمسخرهای معمول خود به این موضوع واکنش نشان دادند. روزنامه محافظهکار Neue Zürcher Zeitung روز شنبه با ناخشنودی اظهار کرد: «ماکرون و شولز طوری رفتار میکنند که انگار سرنوشت اوکرائین برای آنها در درجه دوم اهمیت قرار دارد.»