راهپیمایی به سوی غزه

تارنگاشت عدالت

مصاحبه با ملانی شوایتزر*
برگرفته از: دنیای جوان
۳۱ مه ۲۰۲۵

نمی خواهیم وضعیت فعلی را قبول کنیم

یک ابتکار بین‌المللی راهپیمایی جهانی به سوی غزه را سازمان داده تا صدای اعتراض علیه محاصره این نوار ساحلی را بلند کند

س: ابتکار »Global March to Gaza« می خواهد محاصره نوارساحلی را بشکند. این ابتکار را چه کسانی سازماندهی کرده اند؟
پ: این یک جنبش کف خیابانی است که در هفته های اخیر از بطن جامعه مدنی برخاسته و سازمان یافته و در حال حاضر به شدت رشد می یابد. جنبش ما از افراد منفرد و نه نهادها و یا سازمان های غیر دولتی تشکیل می شود و در بین آنها پزشکانی که خود در غزه بوده اند و همین‌طور فلسطینی هایی که در تبعید به سر می برند و یا افرادی چون من که دیگر نمی خواهند محاصره غزه را تحمل کنند وجود دارند. در این حرکت هیئت هایی از ۴۰ کشور مختلف سهیمند بیش از ۱۰۰ سازمان از اقدام ما حمایت می کنند. برای مثال در آلمان می توان از « آوای یهودیان برای صلح عادلانه در خاور میانه» و «بوند ضدفاشیست های یهودی»، «فلسطین سخن می گوید» و «بهداشت برای فلسطین» سخن گفت. ما هم‌اکنون ۸۰ تائیدیه برای شرکت از آلمان دریافت کرده ایم و فکر می کنم که تعداد ما به ۲۰۰ نفر برسد.

س: قصد شما از این اقدام چیست؟
پ: می خواهیم با راهپیمایی که از ۱۲ ژوئن آغاز می‌شود و چند روز به طول می‌انجامد و از طریق صحرا از العریش در مصر تا مرز رفح ادامه دارد، پیامی علیه فاجعه انسانی تحمیل شده بر فلسطینیان غزه توسط ارتش اسرائیل ارسال کنیم. ما همچنین می‌خواهیم فشار بر دولت‌ کشورهای خود را که از این نقض حقوق بشر حمایت می‌کنند و در آن همدست هستند، افزایش دهیم.

س: روی چه موانعی بر سر راه خود حساب می کنید؟
پ: از آنجا که منطقه مصری نزدیک مرز غزه یک منطقه نظامی است، نیازمند دریافت مجوز از مقامات مصری هستیم تا اصلاً بتوانیم به مرز غزه برسیم. ولی خطر بزرگتر از جانب ارتش اسرائیل است. اگر به رفح برسیم این خطر مستقیم وجود دارد که آنها به ما حمله کنند. آگاهیم که نخواهیم توانست حلقه محاصره را بشکنیم. ما نمی خواهیم وضعیت غیرقابل تحمل کنونی را بپذیریم و به همین دلیل این هدف ما است و ما کمک های امدادی نیز با خود به همراه داریم. ولی مسئله عمده این است که توجه انظار عمومی را به این نکته جلب کنیم که در مرز رفح هزاران کامیون آماده است که از طریق آنها می توان مردم گرسنه نوار غزه را تأمین کرد.

س: ناوگان آزادی غزه روز دوم ماه مه در مالتا آنگاه که قصد حرکت به سوی غزه داشت مورد حمله قرار گرفت. در برنامه‌ریزی های شما خطر چنین حملاتی چگونه لحاظ گردیده است؟
پ: می دانیم که چنین واقعه ای می تواند رخ دهد. در این بین این نظر حاکم است که ارتش اسرائیل قادر به هرکاری هست. ولی وضعیت نرمال نیست و اگر آنها ما را در حریم کشور مصر مورد حمله قرار دهند این کار عملاً نقض قوانین حقوق بین‌المللی خواهد بود. ولی اسرائیل مشغول نسل کشی است و هرگونه حد و مرزی را زیرپا نهاده است و از این رو نمی توانیم مطمئن باشیم. ولی نمی خواهیم که ما را مرعوب کنند. پیام ما خیلی مهم است و آن محکوم کردن نه تنها دولت های خود بلکه بخش های وسیعی از مردم غرب است. آنهایی که بی تفاوت به نظاره مشغولند و باز روی خود را برمی گردانند و فکر می کنند که این فجایع ربطی به آنها ندارد. با این که دولت های آنان با اسرائیل روابط تجاری دارند و اسلحه می فرستند و سهم قابل توجهی در ادامه نسل کشی دارا هستند.

س: در هفته های اخیر به نظر می رسد که چرخشی در گزارش دهی رسانه ها در مورد جنگ غزه به وجود آمده است. حتی صدراعظم آلمان فریدریش مرتز سخن از نقض حقوق بین الملل می کند. نظر شما در مورد این تکامل چیست؟
پ: ما بر این عقیده ایم که باز همه اینها یک ظاهر سازی است. دولت آلمان و بسیاری از دولت های غربی تاکنون هیچ اقدامی نکرده اند تا از این نقض شدید حقوق بین الملل جلوگیری به عمل آورند. برعکس. جنایات علیه بشریت حتی فعالانه مورد حمایت قرار گرفته است و از این رو آنها هرگونه اعتباری در رابطه با جنگ غزه را از دست داده اند. دولت اسرائیل در روز ۷ اکتبر نقشه ای از جهان را در سازمان ملل متحد نشان داد که روی آن دیگر فلسطینی وجود نداشت. هدف آنها روشن است و همیشه به همین صورت فرموله شده است: مردم فلسطین باید به‌کلی نابود شوند و یا تبعید گردند.

* ملانی شوایتزر حقوقدانی است که تا اوایل سال جاری کارمند وزارت کار و امور اجتماعی در آلمان بود