تارنگاشت عدالت
نویسنده: سیمون وست وود
برگرفته از: نیو ایسترن آوتلوک
مترجم: م. قربانی
٢٣ دسامبر ٢٠٢۴
واکسن ضد سرطانی که روسیه ساخته است، واکسنی است که در واقع ایمنی بیمار را دقیقاً برای مبارزه با سلولهای بدخیم هدایت میکند. این دارو برای همه انواع بیماریهای سرطانی در سراسر جهان کاربرد دارد. واکسن جدید – انترومیکس EnteroMix – در اویل سال ۲۰۲۵ بر روی انسانها مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
در فوریه ۲۰۲۴، ولادیمیر پوتین، رییسجمهور روسیه در مجمع فنآوریهای آینده در مسکو سخنرانی کرد و هنگامیکه اعلام کرد دانشمندان روسی در حال پیشرفت و نزدیک شدن به نتیجه تحقیقات خود در زمینه تولید واکسنهای سرطان هستند، جهان را غافلگیر کرد. این سخنان کاملاً تعجبآور بود، زیرا در آن زمان توجه جهانیان به عملیات ویژه روسیه در اوکراین و تهاجم اسرائیل به فلسطین معطوف بود.
این واکسن از ژانویه ۲۰۲۵ به صورت رایگان در اختیار شهروندان روسیه قرار خواهد گرفت.
رییسجمهور پوتین گفت که «ما به تولید واکسنهای سرطانی و داروهای تعدیل کننده ایمنی نسل جدید نزدیک شده ایم.» در آن زمان، کسی نمیتوانست پیشبینی کند که آرزوهای روسیه برای ساختن چنین واکسنی بسیار نزدیکتر از انتظارات بسیاری از ناظران است. با این حال، رییسجمهور پوتین در مورد نوع واکسن و انواع سرطانهایی که در آینده درمان میکند، صحبتی نکرد.
واکسن mRNA سرطان روسیه
در ۱۵ دسامبر ۲۰۲۴، روسیه با اعلام ساخت واکسن mRNA- یا Messenger Ribonucleic Acid، شرکتهای دارویی غربی را شگفتزده کرد. آندره کاپرین، مدیرکل مرکز تحقیقات پزشکی رادیولوژی وزارت بهداشت روسیه اعلام کرد که این واکسن از ژانویه سال ۲۰۲۵ به رایگان در اختیار شهروندان روسی قرار خواهد گرفت.
خبرگزاریهای روسیه گزارش دادند که این واکسن با همکاری بسیاری از مراکز تحقیقاتی روسیه، از جمله مرکز تحقیقات ملی اپیدمولوژی و میکروبیولوژی گامالیا، مرکز تحقیقات بلوخین و مؤسسه تحقیقات سرطان هرتسن ساخته شده است.
پیش از این، در ژوئن ۲۰۲۴، وزیر بهداشت روسیه، میخائیل موراشکو، در حاشیه مجمع بینالمللی اقتصاد سن پیترزبورگ به خبرنگاران گفت که اولین نتایج مطالعات پیش بالینی واکسن ضد سرطان به طور کامل از سوی دولت به عنوان بخشی از دستور دولتی تأمین مالی شده است.
چرا آنرا نخستین واکسن ضد سرطان مینامند
پیش از این کشف شگفتیساز در تاریخ علم پزشکی، واکسنهای اندکی وجود داشت؛ اما، موارد قبلی باهدف جلوگیری از گسترش سرطان بود. این واکسن روسی ضد سرطان، «میتواند رشد تومور را سرکوب و توانایی متاستازها را محدود کند.» از اینرو، جاهطلبی نیست که بگوییم این اولین واکسن سرطانی است که میتواند به طور کامل با سرطان مقابله کند.
پیآمدهای ژئوپلیتیکی
جای بسی تأسف است که غرب نیز مانند دیگر روابط بینالملل، آرزوی حفظ هژمونی و انحصار خود بر علم پزشکی را دارد و به نظر میرسد تمایلی به دسترسی به این داروها و واکسنها برای کشورهای فقیر ندارد. برای نمونه، واکسن اسپوتنیکV روسیه به بسیاری از کشورهای جهان برای جلوگیری از کووید۱۹ داده شد. اما، قدرت غربی اطلاعات و تبلیغات نادرستی را در مورد واکسنهای روسیه منتشر کردند.
حتی امروز هم، به همین نحو، پذیرش و هضم واکسنهای ضد سرطان مبتنی بر mRNA روسیه برای غرب بسیار سخت به نظر میرسد. شگفتانگیز است که شرکتهای دارویی غربی مُدرنا و مِرک و شرکا هنوز در حال انجام آزمایشات برای ساخت چنین واکسنهایی هستند و تاکنون میلیاردها دلار سرمایهگذاری کرده اند. به همین ترتیب، بریتانیا قراردادی به مبلغ میلیونها دلار برای تحقیق و توسعه واکسنهای سرطان با شرکت بایوننتک آلمان منعقد کرد. با این حال، شاید غولهای داروسازی غربی که تاکنون میلیاردها دلار صرف کرده اند، تلاشی جدی برای تولید واکسنهای سرطان انجام نمیدهند.
هدف اصلی این مقاله با در نظر گرفتن نگرش غرب نسبت به اختراعات و نوآوری روسیه، مبارزه با اطلاعات نادرست و تبلیغات احتمالی است که ممکن است با هدف لکهدار کردن واکسن ضد سرطان روسیه باشد.
نتیجهگیری
ساخت واکسن ضد سرطان از سوی روسیه، پیشرفت بسیار خوبی است. نخست، به درمان بیماران سرطانی در سطح بینالمللی کمک میکند که پول هنگفتی برای درمان خود میپردازند و باز هم رنج میبرند. این بیماران، برای داروها و تجهیزات درمانی به شدت به شرکتهای دارویی و پزشکی غربی متکی هستند. دوم، روسیه نشان داده است که مردم میتوانند به مسکو به عنوان یک شریک قابل اعتماد برای رهبری و همچنین نوآوری در فنآوری نگاه کنند. سوم، رییسجمهور پوتین به وعدهاش عمل کرد و اکنون چند ماه پس از این اعلام، روسیه به طور کامل واکسن سرطان را ساخته است.
مهمترین اطلاعیهای که از سوی دولت روسیه اعلام شد، این است که این واکسن بدون هیچ هزینهای در اختیار مردم روسیه قرار خواهد گرفت. در اینجا لازم به یادآوری است که سرطان عامل اصلی مرگ و میر در روسیه با «تقریباً ۱۹۲ مرگ در هر صدهزار نفر از جمعیت این کشور در سال ۲۰۲۲» است.