san petersburg

رژه در سن‌پترزبورگ

برگرفته از:  وطن امروز
یکشنبه ۸ مرداد ۱۴۰۲

 

حضور شناورهای ایرانی در روسیه برای شرکت در مراسم روز تشکیل نیروی دریایی این کشور
 

فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی روز گذشته وارد سن‌پترزبورگ شد تا به دعوت فرمانده نیروی دریایی ارتش روسیه در مراسم سالروز تشکیل نیروی دریایی روسیه شرکت کند. 

دریادار شهرام ایرانی به منظور شرکت در مراسم رژه سالروز تشکیل نیروی دریایی روسیه که با حضور ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه برگزار می‌شود به سن‌پترزبورگ سفر کرده است. امیر دریادار ایرانی در بدو ورود به فرودگاه بین‌المللی پولکووای سن‌پترزبورگ مورد استقبال کاظم جلالی سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه، سرتیپ بورزنکو نماینده فرمانده نیروی دریایی روسیه و ناخدا رضا خسروی‌مقدم وابسته نظامی سفارت ایران در روسیه قرار گرفت. بنا بر اعلام روابط عمومی ارتش، فرمانده نیروی دریایی ارتش در حاشیه این مراسم با برخی فرماندهان نیرو‌های دریایی کشورهای شرکت‌کننده دیدار و گفت‌وگو خواهد کرد.

امیر دریادار ایرانی در بدو ورود به روسیه با اشاره به پیگیری دیپلماسی دریایی در این سفر اظهار داشت: یکی از ماموریت‌هایی که نیروهای دریایی کشورها، همچنین نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران بنا بر تدابیر ستادی دنبال می‌کند، موضوع دیپلماسی دریایی است. 

وی در این زمینه افزود: همان‌طور که مستحضرید ما هر سال یک رزمایش مرکب دریایی با حضور نیروهای دریایی روسیه و چین در بندر چابهار و سواحل مکران برگزار می‌کنیم. فرمانده نیروی دریایی ارتش تصریح کرد: حضور ما و شناورهای‌مان در رژه امسال به دعوت فرمانده نیروی دریایی ارتش روسیه است.

ایرانی در ادامه تاکید کرد: همان‌طور که فرمانده کل قوا فرمودند نیروی دریایی یک نیروی بین‌المللی است و ما حتما در عرصه‌های بین‌المللی حضور می‌یابیم و تلاش می‌کنیم پرچم نظام مقدس و مردم عزیزمان را در جهان برافراشته نگه داریم.

رژه سالانه روز نیروی دریایی روسیه یکشنبه ۸ مردادماه ۱۴۰۲ با حضور ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه و مقامات بلندپایه دفاعی ۲۱ کشور جهان از جمله فرمانده نیروی دریایی راهبردی جمهوری اسلامی ایران در سن‌پترزبورگ برگزار می‌شود. همزمان با این رژه در سن‌پترزبورگ، ۲ فروند ناوچه موشک‌انداز کلاس کمان نیروی دریایی ارتش از ناوگان شمال این نیرو در دریای خزر برای شرکت در رژه دریایی روسیه عازم این کشور شده‌اند. 

* حضور ناوگروه ۷۵ در سیصدوبیست‌وپنجمین سالگرد تاسیس نیروی دریایی روسیه

اولین بار نیست که نیروی دریایی ارتش در این مراسم شرکت می‌کند و سال گذشته نیز بنا به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک رژه روز نیروی دریایی روسیه با حضور ناوهای ایرانی  در داغستان در پایگاه ناوگروه خزر برگزار شد. مردادماه سال ۱۴۰۰ نیز نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی در قالب ناوگروه ۷۵ متشکل از ناو‌های سهند و ناوبندر مکران با طی مسیری ۴۵ هزار کیلومتری و ثبت رکوردی در تاریخ دریانوردی کشور در مراسم سیصدوبیست‌وپنجمین سالگرد تاسیس نیروی دریایی روسیه در بندر سن‌پترزبورگ شرکت کرد که این موضوع در آن زمان مورد توجه بسیاری از رسانه‌های جهان قرار گرفت.

ناوگروه ۷۵ که در ابتدای ماموریتش برخی رسانه‌های غربی گمانه‌زنی‌هایی مبنی بر اعزام آن به  کشور ونزوئلا را مطرح می‌کردند، با دور زدن قاره آفریقا و عبور از اقیانوس اطلس و گذر از سواحل برخی کشورهای اروپایی مانند انگلیس و دانمارک برای شرکت در مراسم سالروز تاسیس نیروی دریای روسیه وارد بندر سن‌پترزبورگ شد. به گزارش تسنیم، تا چند سال گذشته نیروی دریایی ارتش یک نیروی دریایی ساحلی بود و تجربه چندانی در دریانوردی‌های بین‌المللی نداشت و از همین رو بسیاری از کارشناسان بر این گمان بودند که ایران قادر به حضور معنادار بین‌المللی در عرصه دریا نخواهد بود اما شیوع پدیده دزدی‌های دریایی در خلیج عدن و تنگه  باب المندب و به تبع آن به خطر افتادن کاروان‌های تجاری کشورمان، نیروی دریایی ارتش را بر آن داشت با حضور در این مناطق امنیت عبور و مرور خطوط مواصلاتی کشتیرانی ایران را تامین کند. از این رو سال ۸۸ نخستین ناوگروه نیروی دریایی ارتش با طی مسافت ۳۰۰۰ کیلومتری به  منطقه مذکور اعزام شد و بعد از آن نیز تا امروز در بازه‌های زمانی مشخص، ناوگروهای رزمی ارتش به منطقه خلیج عدن و دریای سرخ اعزام می‌شوند.

چند سال بعد نیروی دریایی ارتش با تجربه‌ای که از دریانوردی در خلیج عدن پیدا کرده بود، پا را از این هم فراتر گذاشت و با اعزام چند ناوگروه رزمی به سریلانکا، چین، هند و آفریقای جنوبی، رفته رفته در حال تبدیل شدن به یک نیروی دریایی راهبردی است و سرانجام با اعزام ناوگروه ۸۶  متشکل از ناوشکن تمام‌ایرانی دنا و ناوبندر مکران پس از ۸ ماه دریانوردی و طی مسافت بیش از ۶۵ هزار کیلومتر مسیر دریایی به دور دنیا سفر کرد و نشان داد ایران در حوزه دریانوردی نیز از این پس حرفی برای گفتن در دنیا دارد و و آمریکایی‌ها که روزی حضور نیروی دریایی ایران در اقیانوس اطلس و  آرام را غیرممکن تلقی می‌کردند، شاهد حضور ناوهای رزمی و پشتیبانی ایرانی در این مناطق هستند.

در واقع وقتی یک نیروی دریایی قادر به حضور در آب‌های بین‌المللی نباشد به این معناست که آن کشور قادر به دفاع و حراست از منافع خود در آب‌های آزاد جهان نیست و در صورت مواجه شدن با تهدید نظامی باید در سواحل خود با دشمن مقابله کند که این موضوع هزینه‌های بسیاری برای آن کشور در پی دارد اما زمانی که نیروی دریایی یک کشور قادر به حضور معنادار در آب‌های آزاد و بین‌المللی باشد، علاوه بر آنکه قادر به دفاع از منافع خود در سایر مناطق جهان است می‌تواند در صورت بروز هرگونه تهدید به صورت متقابل، سواحل دشمن متخاصم را هدف تهدید قرار دهد و در واقع دفاع از خود را به کیلومترها دور از مرزهایش انتقال دهد. 

باید به این نکته نیز اشاره کرد که در سال‌های پس از دوران دفاع‌مقدس، ارتش روسیه از نیروی دریای ایران برای حضور در یک رزمایش دریایی مشترک در آب‌های دریای خزر دعوت به عمل آورد و چون نداجا شناور قابل توجهی در این منطقه نداشت نتوانست در این رزمایش شرکت کند. تعامل نیروهای دریایی ایران و روسیه که در سال‌های اخیر و با برگزاری رزمایش‌های مرکب دریایی وارد مرحله جدیدی شده است، با حضور ناوگروه نیروی دریایی ارتش در روسیه مستحکم‌تر از گذشته خواهد شد و این موضوع موجب اشتراک تجربیات دوطرف و افزایش توانمندی ۲ نیروی دریایی در مقابل تهدیدات مشترک خواهد شد. از سویی حالا به نظر می‌رسد پس از آنکه به گفته مقامات آمریکایی پهپادهای ایرانی به بزرگ‌ترین چالش عملیاتی آنها تبدیل شده‌اند، نوبت آن رسیده است تا آمریکایی‌ها با چالش جدیدی مواجه شوند؛ چالشی که این بار به جای آسمان در دریا رخ می‌دهد.