سرخوردگی از لولا

 

تارنگاشت عدالت

 

 

نویسنده: فولکر هرمزدورف

برگرفته از: دنیای جوان

۲۸ اکتبر ۲۰۲۴

 

چقدر عجیب که رئیس جمهور برزیل، در روند درخواست عضویت در بریکس از پشت به ونزوئلا خنجر زد

 

وتوی برزیل علیه پیوستن ونزوئلا به بریکس با تعجب و ناباوری در سراسر جهان مواجه شد.  گمان می‌رود که در پس پرده، توطئه ایالات متحده قرار دارد.

دولت کاراکاس وتوی برزیل در علیه عضویت ونزوئلا در گروه بریکس را «غیرقابل درک و غیراخلاقی» توصیف کرد.هرچند هر دو کشور شرکای تاریخی هستند، ولی رئیس جمهور برزیل لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا در یک لحظه حساس به «سیاست تحریم های بزه‌کارانه» ایالات متحده و برخی کشورهای غربی پیوست. در بیانیه ای که روز پنجشنبه در کاراکاس منتشر شد، ونزوئلا این اقدام را یک «اقدام خصمانه» اعلام کرد. همین‌طورسازمان‌ها و شخصیت‌های چپ از سراسر جهان نیز از وتوی دولت برزیل که ریاست دوره‌ای سالانه بریکس را از اول ژانویه ۲۰۲۵ پس از روسیه عهده‌دارخواهد شد، انتقاد کردند.

 در حالی که نیکلاس مادورو، رئیس‌جمهور ونزوئلا به دعوت ولادیمیر پوتین و در انتظار عضویت در بریکس پلاس برای شرکت در اجلاس این گروه در کازان به روسیه سفر کرد، لولا به طور غیرمترقبه گویا به دلیل یک سانحه شخصی از شرکت در اجلاس عذرخواهی کرد. به جای او، “ادواردو پائس سابویا”، سفیر این کشور که در دوران ریاست جمهوری “میشل تمر” و “ژائیر بولسونارو” فاشیست نیز در دستگاه دیپلماسی اشتغال به کار داشت، وتوی این کشور را به بهانه اینکه کاراکاس هنوز اطلاعات کامل انتخابات ۲۸ جولای را که مادورو از آن پیروز بیرون آمد ارائه نکرده است، توجیه کرد. پوتین که مانند سایر شرکت کنندگان در اجلاس، پیروزی مادورو را در انتخابات تبریک گفته بود، با ناراحتی اظهار داشت که روسیه و برزیل در رابطه با ونزوئلا دارای دیدگاه های متفاوتی هستند. روزنامه  لاجورنادا به نقل از رئیس دولت روسیه گفت: «ونزوئلا برای استقلال و حاکمیت خود مبارزه می‌کند».

” نوربرتو گالیوتی”، دبیر حزب کمونیست آرژانتین در سانتافه، که انتخابات ونزوئلا را از نزدیک مشاهده کرده بود، لولا را متهم کرد که حق وتو را به دلیل تردید در مورد نتایج رای‌گیری توجیه می‌کند، «در حالی که عضویت سلطان نشین‌هایی که انتخابات ریاست‌جمهوری برگزار نمی‌کنند مورد تردید قرار نمی‌گیرد». ایگناسیو رامونت، روزنامه‌نگار اسپانیایی، این «تصمیم غم‌انگیز و مشمئزکننده» را نقد کرد و اشاره کرد که صرف نظر از عواقب آن! «هیچ‌کس به‌اندازه رئیس‌جمهور نیکلاس مادورو، از لولا حمایت نکرده است»، »  او گفت « نمی توانم باور کنم که لولا اینقدر قدرناشناس است!» فیلسوف ونزوئلایی، “میگل آنجل پرز”، حتی از «یک ننگ تاریخی» که نه تنها «علیه یک‌پارچه شدن آمریکای لاتین» است، بلکه همچنین نفوذ ایالات متحده به سازمان تازه در حال ظهور را ترویج می کند، سخن گفت.” اولگ جاسینسکی”، خبرنگار Telesur در اوکراین در گزارشی از کازان گفت، یک بار دیگر آشکار شد که «چپ‌های ترقی گرا»، بسیار قابل اعتمادتر و موثرتر از مجموع همه دولت های آشکارا دست راستی از «منافع امپراتوری و کنسرن های آن محافظت می کنند». بسیاری دیگر از منتقدان نیز نظرات مشابهی را مطرح کردند.

 با توجه به این واکنش، “والتر پومار”، دبیر اجرایی سابق انجمن سائوپائولو، یکی از اعضای برجسته حزب کارگر (PT) که توسط لولا تأسیس شد، هشدار داد که این اقدام می‌تواند رهبری برزیل را در میان کشورهای مترقی به خطر بیندازد. ظاهراً لولا از ترس اینکه چین در صورت پذیرش ونزوئلا بیشتر تقویت شود، این خطر رابه جان می‌خرد. «انگیزه واقعی ولی پنهان وتو این است که ونزوئلا دارای بزرگترین ذخایر نفت در جهان است و ایالات متحده برای خصوصی سازی آنها فشار می آورد. » “کارلوس آلبرتو آلمیدا”، رئیس ایستگاه تلویزیونی Ciudad Libre در برازیلیا حدس می‌زند که «ایالات متحده نمی پذیرد که کشوری با چنین ذخایر انرژی با روسیه، چین و ایران همکاری کند و در نتیجه جنوب جهانی را تقویت نماید» – که در تناقض با گفتمان رئیس جمهور لولا در داخل بریکس است. بعد از اینکه ایالات متحده در پی کودتا علیه دیلما (روسف) و زندانی شدن لولا توانست ذخایر نفت برزیل را خصوصی کند، اکنون می خواهد منطقه نفت خیز اورینوکو را نیز مصادره کند. آلمیدا در توضیح تغییر مسیر لولا که سال گذشته به نفع ادغام ونزوئلا در گروه بریکس صحبت کرد، می‌گوید« این انگیزه واقعی برای وتوی برزیل است.»