Brasil-China-Lula

لولا و بئربوک از چین دیدار کردند – امّا با اهداف متفاوت!

تارنگاشت عدالت

 

نویسنده: آرنولد شولتزل
برگرفته از: عصرما، ارگان حزب کمونیست آلمان
۲۱ آوریل ۲۰۲۳

 

طرح صلح به جای برنامه جنگ!

نه شی و نه لولا به مربیّان غربی نیازی ندارند. (عکس: Prensa Latina)

 

 

در پایان ژانویه، رییس‌جمهور برزیل، لوئیز ایناسیو لولا دا سیلوا، به درخواست صدراعظم آلمان برای تحویل مهمات به کی‌یف پاسخ منفی داد. او پیشنهاد تشکیل یک «باشگاه صلح» را برای پایان دادن به جنگ اوکراین داد. او در جریان سفر آغازین خود به واشنگتن در ۱۰ فوریه، نه تنها با جوزف بایدن، رییس‌جمهور ایالات متحده، بلکه با نمایندگان چپ‌گرا نیز دیدار کرد و هشدار داد که یک شبکه جهانی از نیروهای راست به تهدید صلح و آزادی ادامه می‌دهند و چپ‌ها می‌بایست خود را در سطح بین‌المللی سازماندهی کنند. در ۲۹ مارس، لولا از شرکت در «اجلاس سران برای دمکراسی» در واشنگتن و امضای برزیل زیر مفاد آن امتناع کرد، زیرا «با استفاده از این انجمن برای مجازات مسکو موافق نبود.»

اکنون لولا بار دیگر خود را در واشنگتن و برلین منفور کرده است. وی در مراسم تحلیف دیلما روسف به عنوان رییس بانک توسعه جدید (NDB) کشورهای بریکس در ۱۳ آوریل در شانگهای، از نقش صندوق بین‌المللی پول (IMF)  در کشورهای در حال توسعه و بازارهای نوظهور انتقاد کرد: «هیچ رهبری نمی‌تواند با چاقوی بدهکاری بر گردن کار کند، چون بدهکار است.» وی به مثال آرژانتین اشاره کرد و خواستار پایان دادن به سلطه دلار آمریکا در تجارت بین‌المللی شد. در سفر وی به چین، در مجموع ۲۸ توافقنامه در زمینه‌های تجاری، مالی، فضایی و علمی منعقد شد.

در ۱۴ آوریل، لولا با رییس‌جمهور چین، شی جین‌پینگ در پکن ملاقات و از فرصت استفاده کرد تا به اوکراین توضیح دهد: «ایالات متحده باید از گسترش جنگ خودداری و صحبت درباره صلح را آغاز کند. اتحادیه اروپایی باید در مورد صلح صحبت کند.» جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی روز دوشنبه در پاسخ گفت: لولا «تبلیغات روسیه و چین را طوطی‌وار بدون نگاه کردن به واقعیت‌ها تکرار می‌کند.» تقریباً همزمان، لولا از سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در کاخ ریاست جمهوری در برازیلیا پذیرایی کرد. وی پیش‌تر اعلام کرده بود: «ما علاقه‌مندیم هر چه زودتر این مناقشه حل شود.»

آنالنا بئربوک، وزیر امور خارجه آلمان امّا، که در همان روز با لولا وارد چین شد و دوستانه مورد استقبال قرار گرفت، علاقه‌ای به صلح نداشت. او بارها خواستار فاصله گرفتن پکن از «روسیه متجاوز» شد، و ادعا کرد که چین تهدیدی برای تایوان و جهان است و از نقض حقوق بشر شکایت کرد. این موضوع باعث شد همتای چینی او «کین گانگ» اظهار کند: «مربیان غربی کم‌ترین چیزی است که چین به آن نیاز دارد.» بائربوک از طریق کره جنوبی به نشست وزرای خارجه G7 در ژاپن رفت که در نتیجه روز دوشنبه با این تهدید به پایان رسید: هر کسی که از روسیه در جنگ حمایت کند “بهای گزافی” خواهد پرداخت. سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز سه‌شنبه ادعاهای مطرح شده درباره چین در بیانیه پایانی را «افتراهای بدخواهانه» خواند و افزود: بیانیه گروه ۷ سرشار از غرور، تعصب و نیات شوم برای مخالفت و سرکوب چین است. طبق معمول، بئربوک و غرب خواهان جنگ هستند، اما لولا در مبارزه برای صلح دلسرد نیست.