س: اسپانیا هم به اوکراین اسلحه صادر میکند. شما سیاست دولت به رهبری پدرو سانچزِ سوسیال دمکرات را چگونه ارزیابی میکنید؟
پ: برخی دولت سانچز را مترقی مینامند، در حالی که این دولت نسبت به امور اجتماعی، بودجه بیشتری صرف تسلیحات میکند و به دستورات ناتو گردن نهاده و از این طریق اسپانیا را به شریک جنگی مبدل ساخته است. در جنب این سئوال که واقعاً چگونه میتوان به صلح دست یافت، ما باید به این مسئله بپردازیم که در شرایط بحرانی کنونی که لطمه شدیدی به اسپانیا وارد خواهد آمد، جهت صرف اقدامات اجتماعی به چقدر پول نیازمندیم.
س:در ماه ژوئیه در مادرید همایش ناتو صورت گرفت که شما هم در اعتراضات علیه آن شرکت کردید. در پیمان جنگی کنونی اسپانیا چه نقشی ایفأ میکند؟
پ: اسپانیا برای پیمان ناتو دارای اهمیت استراتژیک است. ما در حال حاضر به جنگ اوکراین خیره شدهایم ولی در آینده میتواند مناقشات جدیدی مثلاً در صحرا و یا منطقه ساحل تشدید یابد و در آن صورت پایگاههای نظامی آمریکا در روتا و مورون اهمیت ویژهای کسب خواهد کرد.
س: «چپ متحد» IU که حزب شما تا پایان دهه ۸۰ در آن شرکت داشت، همواره در کنار جنبش اعتراضی مردم علیه ناتو بود. چرا امروز نیز مانند گذشته به همان اندازه حضور ندارد؟
پ: بخشهایی از IU و PCE (حزب کمونیست اسپانیا) اخیراً در بسیج مردم شرکت داشتند، حداقل بیشتر از پودموس، ولی این آمادگی وجود ندارد که روی کلیه نیروهای موجود سرمایهگذاری شود.
س: نمایندگان سرشناس این احزاب که به اتحاد چپ «اونیداس پودموس» تعلق دارند و مشترکاً در کابینه دولت حضور دارند، در تظاهرات تابستان شرکت نداشتند.
پ: آنها به ناتو تعهد دادهاند و در وهله اول خود را بخشی از دولت میشناسند. اگر از آنها مصالحه و امتیاز خواسته شود آنها حاضر به قبولند. از طرف دیگر احتمالاً یک رسوایی خواهد بود اگر یک وزیر اسپانیایی در تظاهرات دیده شود. در واقع هدف اصلی دولت درآغوش گرفتن رئیس جمهور ایالات متحده جو بایدن است.
س: خانم یولاندا دیاس، وزیر کار و عضو PCE و نامزد احتمالی ریاست از «اونیداد پودموس» تاکنون چیز بدی در مورد ناتو نگفته است.
پ: تنها چیزی که دیاس را تاکنون برجسته میکند، کف زدن مشتاقانه او پس از سخنرانی رئیس جمهور اوکراین زلنسکی در مقابل پارلمان اسپانیا بود. او بسیار تحت تاثیر قرار گرفته بود با اینکه میدانست این فرد به نازیها جایزه داده است. این کلبی مزاجی است. از زبان او انتقادی از ناتو نخواهیم شنید.
س: واکنش کشورهای غربی در قبال جنگ اوکراین اعمال تحریم علیه روسیه است. این تحریمها چه تاثیری بر اقتصاد اسپانیا خواهد داشت؟
پ: این تحریمها تاثیر شدیدی روی ما خواهد گذارد. من از منطقه آلیکانته میآیم. هنگامی که گفتمان در مورد تحریمها علیه روسیه در کشور ما آغاز شد، صاحبان صنایع کفاشی در این منطقه هشدار دادند که چنین سیاستی به معنی خودکشی اقتصادی است. این تنها یک نمونه از نمونههای فراوان است. میتوان در مورد صدور سبزیجات، میوه، در مورد گردشگری و تامین انرژی نیز سخن گفت. رفاه اسپانیا وابسته به اقتصاد روسیه است. ما به خود ضرر میزنیم تا منافع ایالات متحده و ناتو را تحمیل کنیم.
س: از نظر سیاست خارجی تغیر جهت دولت که به مراکش نزدیک شود و به صحرای غرب خیانت کند باعث تعجب شد. شما نقش «اونیداس پودموس» را در این زمینه چگونه ارزیابی میکنید؟
پ: آنها گفتند که در این زمینه با سیاست رئیس دولت همخوانی ندارند ولی اضافه کردند که در مسایلی از این قبیل که مربوط به امور خارجه است نمیتوانند دخالت کنند. این خیانت به اصولی است که تاکنون برجسته میشد. به مردم صحرا از پشت خنجر زده شد. رفتار منطقی این بود که میگفتند: یا سانچز از این تغییر جهت سیاسی عقبنشینی میکند و یا ما دولت را ترک خواهیم کرد.
س: بنابر نظرپرسیهای اخیر «اونیداس پودموس» پاداش سیاستهای خود را در انتخابات آینده دریافت خواهد کرد و آرأی زیادی را از دست خواهد داد.
پ: هرکس که امیدوار بود، سیاست توسط این دولت مترقی تر خواهد شد، اکنون مایوس و ناراضی است. در عین حال نیروهای دست راستی تقویت میشوند. احتمالاً PSOE (حزب سوسیالیست) تنها آنگاه قادر خواهد بود از موفقیت عظیم نیروهای دست راستی جلوگیری کند، که مردم را بهراساند. با درنظر گرفتن تنشهای اجتماعی که با آن روبه رو خواهیم بود، برای سرمایه بزرگ بسیار مطلوب است که سوسیال دمکراتها بحران را مدیریت کنند.