oburi

بوی کباب قرارداد ایران-چین و هجوم زمین‌خواران به چابهار

 

خبرگزاری تسنیم

 

 

به گزارش خبرگزاری تسنیم، مهدی عبوری در نشست با رئیس بسیج مستضعفین  با بیان این که رهبر معظم انقلاب بارها در فرمایشاتشان  بر حل معضل حاشیه‌نشینی به عنوان یکی از سه اولویت اصلی کشور در حوزه اجتماعی تاکید کرده اند، اظهار کرد: این در حالی است که کم‌تر توجه عملی به این موضوع اتفاق افتاده است.  از آن جا که بیش‌ترین میزان حاشیه‌نشینی در کشور به نسبت جمعیت متعلق به چابهار است، پس از سفر سال گذشته به این منطقه و جلسه با سردار سلیمانی (رئیس سازمان بسیج مستضعفین) قرار شد پروژه رفع حاشیه‌نشینی را به شکل پایلوت و با مشارکت سازمان بسیج و وزارت راه و شهرسازی شروع کنیم.

 

وی با یادآوری این که وزیر راه و شهرسازی هم مانند همیشه با روی گشاده و تصمیمات سازنده وارد میدان شدند، افزود: حاشیه‌نشینی در شهرستان چابهار نمود بیش‌تری دارد و حتی محلات این شهر نیز از نظر جنس حاشیه‌نشینی کاملاً با هم متفاوت هستند. برای مثال وضعیت سکونت‌گاه غیررسمی جنگلوک با مرادآباد و میرآباد و کمپ و رمین کاملاً متفاوت است.

 

رئیس هیئت مدیره شرکت بازآفرینی شهری افزود: فارغ از بحث زمین‌خواری و هجوم افراد برای تصرف زمین‌های دولتی یک سری از مردم عادی به دلایل مختلف مثل خشکسالی، سیل، عدم وجود اشتغال و نیز به دلیل شکل‌گیری سواحل مکران، وجود منطقه آزاد، بنادر خوب و پالایشگاه‌ها به این شهر هجوم آورده‌ اما متاسفانه موفق به برآوردن خواسته‌هایشان نشده‌اند و امروز شاهدیم که با کیفیت بدی در زاغه‌ها زندگی می‌کنند.

عبوری با اشاره به این که این افراد در اداره کل راه و شهرسازی استان شناسایی و احصا شده اند، گفت: قرار است حدود ۱۰۰۰ واحد مسکونی برای این عزیزان ساخته شود و برای این منظور از ظرفیت بسیج استفاده می‌کنیم در واقع پیمان را به بسیج سازندگی واگذار کرده‌ایم و کار با جدیت آغاز شده است.

دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار با تاکید بر این که در کنار فعالیت‌های کالبدی و عمرانی نباید از مسائل اجتماعی مهم این منطقه غافل شویم، افزود: اکنون تعداد زیادی کودکان جامانده از تحصیل، کودکان کار، زنان بی سرپرست، زنان بدسرپرست و مشکلات آموزشی، بهداشتی و درمانی را شناسایی و احصا کرده‌ایم. در این خصوص نیز با معاونت اجتماعی سازمان بسیج تفاهم‌نامه‌ای امضا کردیم که بر اساس آن به طور جدی به بحث بهداشت و درمان ورود پیدا کرده‌اند و در زمینه آموزش نیز ورود جدی خواهند داشت.

عبوری با بیان این‌که در کنار آماده‌سازی این واحدها، بحث تامین خدمات زیربنایی و روبنایی نیز در قرارداد سازمان بسیج ذکر شده است، یادآور شد:  ضمن صحبت با مهندس بیجار (معاون عمرانی استاندار) وی متعهد شد تا همه خدمات را تا ورودی این شهرک جدیدالاحداث برسانند و در داخل مجموعه تامین خدمات مانند آب و برق به عهده ما و سازمان بسیج است که انجام خواهیم داد.

وی ادامه داد: برای ساخت مدرسه، مسجد و فضای عمومی می‌توانیم از مسئولان محلی کمک بگیریم و وزارت راه و شهرسازی و شرکت بازآفرینی شهری از این امر پشتیبانی می‌کنند تا کار با سرعت بالا پیش رود.

معاون وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: در بحث‌های اجرایی هیچ مشکلی بین ما و سازمان بسیج مستضعفین وجود ندارد و فقط مقداری در پشتیبانی لجستیکی، نیروی انسانی و مصالح نیازمند کمک هستیم و امروز با دستوراتی که سردار سلیمانی صادر کرد این امر برآورده خواهد شد و قرار است تعداد اکیپ‌ها طی روزهای آینده به ۴ برابر افزایش پیدا ‌کند که بسیار نکته مهمی است و در این شرایط می تواند به داد مردم عزیز و ستم دیده ای منطقه برسد.

سردار غلامرضا سلیمانی رئیس سازمان بسیج مستضعفین نیز در این جلسه با بیان اینکه با انگیزه اعتقادی و به منظور خدمت به مردم سیستان و بلوچستان وارد این پروژه شده ایم، گفت: هیچ خدمتی در ایران اسلامی برتر و بالاتر از حل مشکل حاشیه‌نشینی نیست.بسیج بزرگترین تشکیلات مردمی است و این فرصتی برای ما است و باید از این فرصت بهترین استفاده را ببریم.

وی با بیان این که مقام اول حاشیه‌نشینی زیبنده چابهار نیست، تصریح کرد: تلاش‌مان بر این است تا این مقام را از سیستان و بلوچستان بگیریم و یک الگوی تکامل یافته انقلابی از سکونت را در اینجا ارائه کنیم.

رییس سازمان بسیج مستضعفین با انتقاد از عدم مشخص بودن زمان اتمام بسیاری از پروژه ها از تعیین ضرب الاجل۶۶ ماهه از سوی شرکت بازآفرینی شهری ایران خبر داد و گفت: تعیین این ضرب الاجل بسیار عالی است ما تمام توان سپاه و سازمان بسیج را برای حل مشکل حاشیه‌نشینی استان به میدان می‌آوریم و واقعا علاقه‌مندیم تا این مشکل را حل کنیم.

سردار زهرایی رئیس سازمان بسیج سازندگی نیز در این جلسه با بیان اینکه حل مشکل حاشیه‌نشینی چابهار به عنوان الگو و پایلوت در کشور مطرح است بر توجه به حل مشکل اشتغال ساکنین این مناطق در کنار مباحث عمرانی، فرهنگی و اجتماعی تاکید کرد.

وی هم‌چنین از تشکیل قرارگاه جهادی فرهنگی-اجتماعی به ریاست استاندار و جانشینی فرمانده سپاه استان در همین ارتباط خبر داد.

 

 به گزارش تسنیم، پروژه مسکن محرومین ۱۰۰۰ واحدی چابهار در زمینی به مساحت ۳۶ هکتار با همکاری شرکت بازآفرینی شهری ایران به عنوان کارفرما و سازمان بسیج به عنوان مجری در حال احداث است و مساحت کل واحدهای این پروژه ۶۰ هزار متر مربع می باشد و قرار است ظرف ۶ ماه آماده بهره برداری گردد.

 

چابهار دارای بزرگ‌ترین میزان حاشیه‌نشینی در کشور به نسبت جمعیت است و استان سیستان و بلوچستان نیز یکی از سه استان با اولویت ویژه جهت انجام پروژه های مرتبط با کاهش سکونت‌گاه‌های غیر رسمی (حاشیه‌نشینی) است

 

*****

منافع چابهار در همکاری ایران و چین

 

عبدالرحیم کُردی

خبرگزاری جمهوری اسلامی

۱۴ فروردین ۱۴۰۰

 

چابهار به‌عنوان نقطه‌ تلاقیِ منافع مشترک ایران و چین در اسناد مهم منطقه‌ای، توسعه محور شرق و سواحل مکُران، از بازیگران اصلی و موردتوجه هر دو طرف است و اجرای توافقات انجام شده، می‌تواند به این همکاری سرعت ببخشد.

 

چابهار به‌عنوان دروازه ورود به ایران، فعال‌ترین منطقه سواحل مکران و نقطه تلاقی در سند مهم منطقه‌ای، توسعه محور شرق، توسعه سواحل مکران، از بازیگران اصلی، مهم و موردتوجه هر دو طرف این سند همکاری است و برپایه اطلاعات قبلی، توافقات و قراردادهای امضا شده، اجرای این سند می‌تواند همکاری طرفین را سرعت ببخشد.

 

 «برنامه همکاری جامع فی‌مابین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین» فراتر از یک قرارداد، توافق‌نامه یا تفاهم‌نامه بوده و به‌عنوان یک سند راهبردی میان دو کشور مطرح است که در حوزه بین‌الملل یک ظرفیت بزرگ اقتصادی به شمار می‌رود. اما این سند راهبردی که زمینه توسعه همکاری ایران با دومین قدرت اقتصادی جهان را فراهم کرده، برای سواحل مکران به‌خصوص چابهار از اهمیت مضاعفی برخوردار بوده و در بندهایی از این سند به‌طور مستقیم به چابهار و سواحل مکران اشاره شده است؛ گویا اینکه چابهار محل تلاقی دو اقتصاد ایران و چین است. در این یادداشت، بندهایی از «برنامه همکاری جامع فی‌مابین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین» که به چابهار اشاره دارد را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

 

مشارکت در ایجاد و تجهیز مخازن ذخیره نفت، گاز و محصولات پتروشیمی دو طرف

در محور دوم برنامه راهبردی همکاری ایران و چین به عرضه پایدار نفت خام به چین، مشارکت در ساخت و تجهیز مخازن ذخیره‌سازی نفت و افزایش صادرات پتروشیمی به چین اشاره شده است که با توجه به برنامه توسعه مجتمع‌های پتروشیمی در چابهار و قرار گرفتن این مجتمع‌ها بر کرانه اقیانوس هند، تولیدات پتروشیمی چابهار، سهمی جدی در تحقق این بند دارند.

 

احداث مجتمع پتروشیمی چابهار نیز با توانایی تولید بیش از ۲۰ میلیون تن مواد پتروشیمی در قالب سه فاز از سال ۱۳۹۲ برنامه‌ریزی و از سال ۱۳۹۴ هم ساخت نخستین مجتمع تولید متانول آن شروع‌شده است. ظرفیت فاز نخست مجتمع پتروشیمی چابهار هشت و نیم میلیون تن متانول است که این مقدار متانول در پنج مجتمع تولیدی هرکدام با ظرفیت یک‌میلیون و ۶۵۰ هزار تن متانول در سال تولید خواهد شد.

 

در سال ۱۳۹۶ و در پی مطالعات مفصل کنوانسیون نفت، گاز و پتروشیمی چین ساخت هاب دوم پتروشیمی چابهار موردتفاهم قرار گرفت که در سال ۱۳۹۸ مجددا این توافقنامه به مدت دو سال تمدید شد.

 

محور یازدهم این برنامه هم به‌طور مستقیم به اهمیت مجتمع پتروشیمی چابهار پرداخته و با عنوان «سرمایه‌گذاری بلندمدت در شهرک پتروشیمی چابهار» در سرفصل‌های کلیدی برنامه درج‌شده است. با تحقق این بند، صنعت پتروشیمی ایران وارد فاز جدیدی خواهد شد.

 

 تکمیل و توسعه راه‌آهن

محور چهارم این برنامه به تکمیل راه‌آهن شرق غرب ایران و ایجاد راه‌آهن زیارتی پاکستان، ایران، عراق و سوریه و همین‌طور راه‌آهن شمال به جنوب اختصاص‌یافته است.

 

راه‌آهن چابهار ـ زاهدان که در دست اقدام است، نقش مهمی در این مسیر راهبردی دارد؛ چنانکه قریب ۱۰۰سال پیش هم نشریه حبل‌المتین کلکته در مقاله‌ای با عنوان «راه‌آهن چابهار یا اعظم طرق تجارتی بین‌المللی» به اهمیت راه‌آهن چابهار در توسعه تجارت شرق و غرب پرداخته است: «راه‌آهن چابهار جغرافیای تجارت دنیا را تغییر خواهد داد و کسانی که نگاه دوربین و درک حقایق‌سنج دارند، می‌بینند که اگر راه‌آهن چابهار به سواحل دریای سیاه مدیترانه شود، در مدت ۵۰ سال این بندر محقر کوچک خراب، نخستین بندر دنیا خواهد شد. چه هیچ بندری مانند آن ایستگاه تجارت شرق و غرب دیده نمی‌شود. راه‌آهن چابهار تمامی معموره (آبادی‌های) عالم را به یکدیگر نزدیک خواهد ساخت و در نیم‌قرن، بندر چابهار به هامبورگ و لیورپول و مارسلیز و شانگهای و نیویورک و سایر کشورها و بنادر، فوقیت خواهد یافت.»

 

حال برنامه راهبردی ایران و چین یکصد سال بعد از آن ضرورت تاریخی راه‌آهن چابهار را مورد تأکید قرار داده است. از طرفی راه‌آهن چابهار – گوادر از طریق ریمدان تحول دیگری در اقتصاد منطقه‌ای خواهد بود. علاوه بر اتصال چابهار به پروژه مهم CPEC (کریدور اقتصادی چین پاکستان) که اتصال چابهار به چین است، بازار ۲۱۲ میلیون نفری اقتصاد پاکستان را در اختیار قرار خواهد داد.

 

ساخت شهر هوشمند در مکُران و تیس

محور هفتم برنامه راهبردی ایران و چین، ساخت شهر هوشمند در مکران و به‌خصوص تیس است.

 

چابهار به‌عنوان تنها بندر اقیانوسی ایران، دارای سهم قابل‌توجهی در اقتصاد و توسعه ایران خواهد شد و با راه‌اندازی مجتمع‌های بزرگ صنعتی و بالادستی همچون پتروشیمی و فولاد، جمعیت قابل‌توجهی از متخصصان و نیروی کار داخلی و خارجی به‌سوی چابهار روانه خواهند شد. تحقق شهر هوشمند تیس و مکران که در برنامه راهبردی ایران و چین به آن اشاره شده، در چشم‌انداز ۱۴۱۰ چابهار هم مورد تاکید قرارگرفته است.

 

«در سال ۱۴۱۰ شهر چابهار و مناطق دیگر منطقه نظیر تیس از امکانات شهری مناسب برای سکونت و خدمات فرهنگی و رفاهی شهری مناسب برخوردار خواهند شد. امکاناتی همچون آب شیرین، گاز، مخابرات و اینترنت پرسرعت، و همچنین امکانات آموزشی، بهداشتی، فرهنگی و ورزشی با کیفیت بالا از جذابیت‌های چابهار می‌شود.

 

امکانات شهری و مسکونی در کنار آب‌وهوای مطبوع و امکانات مناسب اشتغال، منطقه چابهار را محل جذاب و مناسبی برای زندگی و جذب نیروهای متخصص کشور به‌خصوص از مناطق شرقی آن می‌کند.

 

با توجه به فعالیت‌های اقتصادی و خدماتی و امکانات زندگی شهری در سال ۱۴۱۰، ترکیب جمعیتی چابهار شامل نیروهای متخصص، کارگران ماهر و دانشمندان و محققانی است که فعالیت‌های صنعتی و خدماتی را در منطقه اداره و پشتیبانی می‌کنند.» این تصویر از آینده زندگی در سواحل مکران، فرصت پیش‌بینی‌شده در سند راهبردی همکاری‌های ۲۵ ساله ایران و به معنی آغاز یک تحول اساسی در توسعه زیرساخت‌های شهری و سکونت است.

 

توسعه و ساخت فرودگاه‌ها، خرید محصولات هوایی تولید مشترک ایران و چین موضوعی است که در محور پنجم به آن پرداخته‌شده است.

 

«منطقه آزاد چابهار یک فرودگاه بین‌المللی را در دست ساخت دارد که راه‌اندازی حجم مبادلات تجاری و ترانزیتی سواحل مکران را به میزان قابل‌توجهی افزایش داده و مسیر ایرلاین‌های (خطوط هوایی) بزرگ جهان را به سمت ایران تغییر می‌دهد» این فرودگاه براساس طرح جامع یک شهر فرودگاهی در شهر لجستیک چابهار است، قرارداد ساخت این فرودگاه با یک شرکت چینی به ارزش ۴۸۳ میلیون یورو منعقد شده و تأییدیه‌های سایناشور چین برای آن اخذ شده است. بدون تردید این پروژه استراتژیک علاوه بر جایگاه ویژه در این سند همکاری، نقطه تحول شهر لجستیک چابهار است.

 

در محور نوزدهم سرمایه‌گذاری در کشاورزی، شیلات، آبخیزداری تشویق شده است. چابهار و کنارک ۲۳ درصد آبزیان و ۷۰ درصد تن‌ماهیان کشور را تأمین می‌کنند. این ظرفیت به دلیل جغرافیای اقیانوسی و توان و ظرفیت بومی محلی پتانسیل یک هاب منطقه‌ای شیلاتی را فراهم کرده است. خصوصاً که پرورش ساحلی آبزیان به دلیل اقلیم ویژه از مزیت‌های خاص این مناطق است. این همکاری استراتژیک امکان بهره‌گیری بین‌المللی برای سرعت بخشیدن برنامه‌ها را دارد.

 

بدون تردید این مجموعه از توسعه و تحولات اقتصادی، نیازمند چاره‌اندیشی برای تأمین نیروی متخصص و کارآمد با محوریت جوامع محلی و ظرفیت‌های منطقه‌ای است. دانشگاه بین‌المللی چابهار که امروز تبدیل به یک منطقه ویژه علم و فناوری باوجود پردیس پارک علم و فناوری، مراکز رشد، مرکز نوآوری و شکوفایی، کارخانه نوآوری شده و برپایه تأمین نیروی متخصص و مهارتی برنامه‌هایش را بازنگری کرده است.

 

از طرفی نخستین مرکز نوآوری ایران و چین هم در سنوات قبل در این دانشگاه پایه‌گذاری شده است. از رهگذر این سند، منطقه آزاد چابهار برای همکاری‌های بلندمدت و تأمین زیرساخت‌های تربیت نیروی انسانی موردنیاز صنایع و توسعه این منطقه، سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی خواهد کرد.

 

مدیرعامل و رییس هیات مدیره سازمان منطقه آزاد چابهار