CELAC

بیانیه نهایی CELAC بر وحدت منطقه‌ای تأکید می‌کند

تارنگاشت عدالت

نویسنده: دانیلا لِیوا فرناندز
برگرفته از: گرانما
۲۵ ژانویه ۲۰۲۳

هفتمین اجلاس سران کشورها و دولت‌های جامعه کشورهای آمریکای لاتین و کارائیب (CELAC) در آرژانتین با بیانیه نهایی به سود احترام به تنوع سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مردم به پایان رسید.

در این اجلاس، ۳۳ کشور بر تعهد خود به تعمیق یکپارچگی و وحدت منطقه‌ای، به معرفی CELAC به عنوان جامعه‌ای متشکل از کشورهای مستقل که قادر به دستیابی به اجماع در مورد موضوعاتی که پیرامون منافع مشترک و کمک به رفاه و توسعه و هم‌چنین اقداماتی برای از بین بردن فقر، نابرابری و بی‌عدالتی‌های موجود است، تأکید کردند.

این سند که شامل ۱۰۰ بند و ۱۱ اعلامیه ویژه است، اعتبار اعلامیه آمریکای لاتین و کارائیب را به عنوان منطقه صلح که در سال ۲۰۱۴ در هاوانا تصویب شد، برجسته می‌کند. و هم‌چنین بر تعهد این کشورها «به دمکراسی، ترویج، حمایت و احترام به حقوق بشر، همکاری بین‌المللی، حاکمیت قانون، چندجانبه‌گرایی، احترام به تمامیت ارضی، عدم مداخله در امور داخلی دولت‌ها و برای دفاع از حاکمیت و برای ترویج عدالت و حفظ صلح و امنیت بین‌المللی تأکید می‌کند.»

بیانیه بوئنوس آیرس درخواست مجمع عمومی سازمان ملل را برای پایان دادن به محاصره اقتصادی، تجاری و مالی علیه کوبا که نه تنها ناقض قوانین بین‌المللی است، بلکه به طور جدی بر رفاه مردم کوبا و هم‌چنین رد محاصره یک‌جانبه تأثیر می‌گذارد، تکرار کرد. این بیانیه هم‌چنین خواستار حذف کوبا از فهرست یک‌جانبه کشورهایی شد که ادعا می‌شود از تروریسم حمایت می‌کنند و از این‌که این منطقه باید سرزمینی غیراستعماری باشد، حمایت کرد.

اجلاس سران جامعه کشورهای آمریکای لاتین و کارائیب (CELAC)  در بیانیه پایانی خود، از ریاست موقت سنت وینسنت و گرنادین‌ها، نخستین کشور انگلیسی زبان در دریای کارائیب که این مسؤولیت را بر عهده گرفت، استقبال کرد.

وزیر خارجه کوبا: این یک نشست تاریخی بود

آلینا پررا روبیو، یایما پویگ منسس
۲۶ ژانویه ۲۰۲۳

*

برونو رودریگز پاریلا، وزیر امور خارجه، گفت: «این اجلاس نمونه‌ای از همبستگی و وحدت در تنوع بود.»
عکس: Estudios Revolución

اندکی پس از پایان هفتمین اجلاس سران جامعه کشورهای آمریکای لاتین و کارائیب، برونو رودریگز پاریلا، وزیر امور خارجه، بیانیه‌ای را به تیم مطبوعاتی ریاست جمهوری درباره اهمیت این رویداد برای آمریکای ما ارایه کرد.

بوئنوس آیرس، آرژانتین – «این یک اجلاس عالی بود.» برونو رودریگز پاریلا، وزیر امور خارجه کوبا، هفتمین اجلاس سران جامعه کشورهای آمریکای لاتین و کارائیب (CELAC) را که روز سه‌شنبه در این شهر برگزار شد و ۳۳ کشور آمریکای ما در آن شرکت کردند، این‌گونه توصیف کرد.

وزیر امور خارجه ارزیابی‌های خود را در دیدار با تیم مطبوعاتی ریاست جمهوری بلافاصله پس از پایان جلسه، چنین بیان کرد. او گفت که در آن اجلاس، اصول مشترکی برای مردم ما پدیدار شد که برای تقویت روند احیاء و توانمندسازی جامعه ضروری است.

رودریگز پاریلا تأکید کرد: «این یک اجلاس تاریخی بود، اجلاسی از تداوم روند بهبودی که مکزیک در آغاز آن نقش مهمی داشته است، آرژانتین آن‌را ادامه داده است و اکنون در دستان کارائیب، به ویژه در سنت وینسنت و گرنادین‌ها و نخست‌وزیر بسیار محترم این کشور، رالف گونسالوز، قرار گرفته است که به این تلاش تداوم ببخشند.»

او افزود: «این یک اجلاس برای همبستگی و یگانگی، وحدت در تنوع، پیشنهادهایی در مورد موضوعات اساسی مانند تغییرات اقلیمی، وضعیت جهانی پس از کووید، ابتکارات در مورد بیماری‌های همه‌گیر و پیشگیری از آن‌ها، و مسایل توسعه، کاربست حقوق بشر و دمکراسی بود.»

هنگامی‌که تیم‌های مطبوعاتی در مورد اهمیت مناظره‌ها پرسیدند، رودریگز پاریا آن‌ها را عالی توصیف کرد. از سخنرانی رییس‌جمهور میگل دیاز-کانل «بسیار خوب» استقبال شد و بسیاری از کشورها به شدت علیه محاصره کوبا صحبت کردند.

اسناد اصلی که در این نشست به تصویب رسید، بیانیه بوئنوس آیرس و یازده اعلامیه ویژه بود. وی خاطرنشان کرد که در بیانیه اصلی در دو بند به کوبا اشاره شده است: یکی، بسیار فوری، مربوط به ضرورت پایان محاصره، دیگری مربوط به قرار گرفتن کوبا در فهرست خودسرانه کشورهایی است که ادعا می‌شود از تروریسم حمایت می‌کنند.

علاوه بر این، بیانیه‌های بیش‌تری در مورد محاصره، تروریسم و خلع سلاح به ابتکار کوبا ارایه شد.

وزیر امور خارجه که هم‌چنین در مورد اهمیت این واقعیت که سنت وینسنت و گرنادین‌ها برای تصدی ریاست موقت جامعه انتخاب شده است، تأیید کرد: «کارنامه بسیار مثبت و امیدوارکننده است.» او تأکید کرد که برای نخستین بار یک کشور انگلیسی زبان از دریای کارائیب این مسؤولیت را بر عهده می‌گیرد و یادآوری کرد که کوبا به نمایندگی از دریای کارائیب قبلاً ریاست را بر عهده داشته است.

او گفت: «من مطمئن هستم که با حمایت همه کشورهای کارائیب، سنت وینسنت و گرنادین‌ها ریاستی فراموش نشدنی خواهد داشت.»

مسیر CELAC قوام می‌گیرد
وزیر امور خارجه کوبا در جواب تیم مطبوعاتی ما که پرسید: «آیا می‌توانید تأیید کنید که این اجلاس مسیر احیای CELAC  را که دو سال پیش در مکزیک آغاز شد، تحکیم می‌کند؟»، قاطعانه اعتقاد خود را به تداوم کار انجام شده در سال‌های اخیر، که به جامعه قوت می‌بخشد، ابراز کرد.

جامعه کشورهای آمریکای لاتین و کارائیب (CELAC) «برای نخستین بار در ۲۰۰ سال استقلال، مظهر شگفت‌آور، بومی و مقتدر آن چیزی است که مارتی آن‌را آمریکای ما می‌نامد.»

رودریگز پاریا، ضمن اذعان به چالش‌های مختلفی که جامعه در دوره‌های اخیر با آن روبه‌رو بوده است، که در آن «تغییرات نوسانی و کارشکنی دولت‌های راست‌گرای علاقه‌مند به تضعیف جامعه» وجود داشته است، تأکید کرد که «خوشبختانه، هدف خوب غالب شده است و در حال حاضر یک رابطه سیاسی مطلوب در منطقه وجود دارد، مشابه آن‌چه که منجر به ایجاد CELAC شد. 

او گفت: «من احساس می‌کنم که چشم‌انداز بسیار روشن است.»

به گفته وزیر امور خارجه کوبا، نشانه‌ای از این تقویت و احیای جامعه کشورهای آمریکای لاتین و کارائیب نیز «این فرصت بود که در چارچوب اجلاس، به سخنان سران کشورها یا دولت‌های دیگر گوش فرا داد که به منطقه ما تعلق ندارند و به نشست دعوت شده بودند.»

یکی از سخنرانی‌های به یاد ماندنی از سوی رییس‌جمهور چین شی جین‌پینگ ایراد شد. رودریگز پاریلا در این مورد یادآور شد که انجمن “CELAC – چین” در برزیل تأسیس شده است. پیوستن مجدد برزیل به این منطقه این فرصت را به منطقه می‌دهد تا «در ابتکارات چین برای امنیت جهانی، برای توسعه و ایجاد جامعه‌ای که سرنوشت مشابهی دارد، فعال‌تر مشارکت کند.»

وی هم‌چنین به سخنان دیگری که در این دیدار ایراد شد، از جمله سخنان رییس شورای اروپا، گروه‌های آفریقایی‌ها و هم‌چنین نماینده رییس‌جمهور آمریکا، جو بایدن، که سخنرانی محترمانه‌ای ایراد کرد و ضمن احترام به استقلال و حاکمیت پیشنهاد همکاری داد. همه این‌ها به اجلاس «بعد گسترده‌تری» می‌بخشد