«یار» راه توده مشخص شد: پزشکیان!

 
 
برگرفته از: راه توده شماره ۹۲۹
چهارشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۳

 

 

 

هرکسی از ظن خود شده
موافق و مخالف پزشکیان
 

شورای نگهبان این هفته اسامی نامزدهای تایید صلاحیت شده را اعلام کرد. در میان این نامزدها تایید صلاحیت شده مسعود پزشکیان بیش از همه به یک انفجار خبری تبدیل شد. سه گروه عمده در این میان وارد میدان شده اند و به نفع یا در مخالفت با دکتر پزشکیان سخن می گویند.

گروه اول اصلاح طلبان غربگرا هستند که بعضا ذوق زده شده و به گمان تکرار برنامه های گذشته و برهم زدن تمرکز و یکپارچگی سیاست ها هستند، تمرکزی که ایران امروز بیش از هر چیز بدان نیاز دارد.

گروه دوم اصولگرایان گوناگون و بویژه وابستگان جبهه پایداری که حضور پزشکیان در انتخابات همه خیالات و نقشه های آنها را برای ادامه سیاست چهل ساله رو در رو قرار دادن مردم با یکدیگر و ایجاد تنش تحت عنوان حجاب و خودی و غیرخودی دچار مشکل کرد.

گروه سوم هم کسانی هستند که اصلاح طلبان را خطر عمده می دانند و می گویند پزشکیان غربگرا و لیبرال است و آمده تا سیاست راهبردی گردش به شرق را برهم بزند و برنامه های نولیبرالی را اجرا کند.

این هر سه گروه در این یا آن زمینه اشتباه می کنند. نخست اینکه سیاست های کلان جمهوری اسلامی، از جمله سیاست راهبردی نگاه به شرق و طرفدار عبور از جهان تک قطبی به نظام  چند قطبی مثل همه دیگر کشورها در یک اتاق فکر تنظیم می شود و آمدن و رفتن رئیس جمهور نمی تواند آن را تغییر بدهد. حتی اگر کار به کشاکش های سیاسی کشیده شود.

 همانطور که ابراهیم رئیسی نیز علیرغم میل خود، ناگزیر بود به سیاست های کلان جمهوری اسلامی گردن بگذارد ولو اینکه در آن کارشکنی، تعلل و یا ناپیگیری نشان می داد.

باز گردیم به امروز و مسئله انتخابات، لیست شش نامزد ریاست جمهوری و بحث هائی که پیرامون دکتر پزشکیان جریان دارد:
نخستین موضعگیری های مسعود پزشکیان از جمله اینکه خود را “اصولگرای اصلاح طلب” نامید و همینطور اعلام اینکه برنامه ای جدا از برنامه آیت الله خامنه ای و رهبری ندارد نشان می دهد که آقای پزشکیان برای رویارویی و دوگانه سازی وارد میدان نشده و تابع سیاست های راهبردی نظام است.

 

 

عنوان اول پیک نت ۲۳ خرداد

ورود پزشکیان به انتخابات آبی شد در لانه مورچگان

     

مردم او را، علیرغم آن که نماینده مجلس بود و وزیر بهداشت کابینه محمد روحانی (عدالت: اینجا دیگه «پیک‌نت» از هول حلیم در دیگ افتاد، و محمد خاتمی و حسن روحانی را یکجا از کوزه درآورد، جای رفسنجانی خالی!) از جمع حکومتیان نمی دانند و به همین دلیل به یکباره تمام نورافکن های خبری به روی او روشن شد.

 

اعلام لیست تائید صلاحیت شدگان برای انتخابات ریاست جمهوری، ابتدا با بی اعتنائی مردم روبرو شد، اما به فاصله یک روز، این لیست به یک بمب خبری در ایران تبدیل شد. نه به این دلیل که شورای نگهبان لیست اعلام کرده، بلکه به این دلیل که در میان ۶ تائید صلاحیت شده دکتر “مسعود پزشکیان” حضور دارد. مردم او را، علیرغم آن که نماینده مجلس بود و وزیر بهداشت کابینه محمد روحانی (عدالت: اینجا دیگه «پیک‌نت» از هول حلیم در دیگ افتاد، و محمد خاتمی و حسن روحانی را یکجا از کوزه درآورد، جای رفسنجانی خالی!) از جمع حکومتیان نمی دانند و به همین دلیل به یکباره تمام نورافکن های خبری به روی او روشن شد. بویژه که شورای نگهبان در جریان انتخابات مجلس ابتدا او را رد صلاحیت کرد اما بعدا به توصیه و تذکر رهبر جمهوری اسلامی او را تائید کرد و از تبریز به مجلس راه یافت.

این بمب خبری، زلزله در خانه ای هم شد که جبهه پایداری و مداحان دیوار آن را بالا برده بودند و بر این نقشه بودند که با نامزدی قالیباف برای انتخابات ریاست جمهوری او را از مجلس رد کرده اند و در  انتخابات ریاست جمهوری هم نخواهد توانست رای بیاورد زیرا مردم در انتخابات شرکت نمی کنند و رای سازمانی نیز متعلق به جبهه پایداری و مسجدی ها و مداحان است که روی سعید جلیلی سرمایه گذاری کرده بودند و هنوز هم به آن امید دارند.

در ۴۸ ساعت گذشته یک توپخانه جنگ روانی علیه پزشکیان در داخل و حتی در خارج از کشور توسط برخی تلویزیون های فارسی زبان راه افتاده است. انواع گلوله های اتهامی از این توپخانه شلیک شده و قطعا در روزهای آینده این شلیک ها بیشتر نیز خواهد شد.

گفتند او سنی است، تجزیه طلب است زیرا آذربایجانی است، از زیر دست شورای نگهبان در رفته و برای رد صلاحیت او حواسشان جمع نبوده، در جریان اعتراضات سال ۹۸ با معترضان همنوائی کرده، با سرکوب معترضان مخالفت کرده و….

اگر بیمناک شرکت مردم در انتخابات و پیروزی او در مرحله اول انتخابات نبودند اینگونه وحشت زده به میدان نمی آمدند. آنها ابتدا و پیش از اعلام لیست تائید صلاحیت شده ها، حمله به وحید حقانیان را شروع کرده بودند اما پس از رد صلاحیت او، تازه متوجه شدند که گویا نظام خواهان یک انتخابات پرشور، حضور مردم در پای صندوق های رای و موافق برخی رفرم هاست و پزشکیان را مناسب این دوران دانسته است. اگر چنین نبود، حقانیان کنار گذاشته نمیشد، چرا که حضور او در انتخابات و رای ندادن مردم به او در عمل به معنای رای ندادن به رهبر جمهوری اسلامی تلقی می شد. شاید خود حقانیان نیز در ابتدا به این نکته توجه نکرده بود که پا به میدان گذاشت و اکنون هم کنار گذاشته شدن خود را بی سر و صدا پذیرفته است و شاید هم به او گفته اند بپذیرد و سر و صدا نکند.

مسعود پزشکیان دارای  فوق تخصص جراحی قلب است و متولد ۱۳۳۳ در مهاباد کردستان. درعین حال که خانواده اش آذربایجانی اند و به همین دلیل او  پیوسته از تبریز، آذرشهر و اسکو نماینده مجلس شده بود. همین که به دو زبان آذری و کردی می تواند صحبت کند، خود  دو امتیاز بزرگ او برای آوردن رای است. نه تنها این، بلکه شاخی است در برابر جمهوری آذربایجان و پان ترکیست هائی که از طریق آن جمهوری و همچنین ترکیه حمایت می شده و به خطری در زیر پوست آذربایجان تبدیل شده اند.

او هم سابقه اجرائی در دولت خاتمی را دارد و هم در ادوار هشتم، نهم، دهم (نایب رئیس) و یازدهم مجلس حضور داشته و با قوانین مملکت و امور مجلس نیز آگاهی کامل دارد.

باید دید جنگ تبلیغاتی تاریک اندیشان جبهه پایداری و مداحان با او به کجا خواهد انجامید و در مناظره های انتخاباتی او چگونه حریف رقبای خود خواهد شد. البته، تجربه نشان داده که هر چه پاجوش های حکومتی – اعم از رسانه ای و مطبوعات و حکومتی- علیه او حرف بزنند عملا موقعیت او در میان مردم را تقویت خواهند کرد. فضای کنونی جامعه ایران چنین است. اگر او بتواند به همان صراحت “دادکان” که مصاحبه اش را در همین شماره پیک نت می خوانید حرف مردم را بزند و درعین حال، برنامه اقتصادی- سیاسی- اجتماعی و خارجی خود را به زبان مردم بیان کند، کاری کرده کارستان.