رفتن به محتوای اصلی
Printer Friendly, PDF & Email

تحلیل روسیه از ناآرامی در ایران

تارنگاشت
روسیه امروز

جمعه، ۰۱ مهر ۱۴۰۱
مترجم:
مینا صابری
برگرفته از:
مجلۀ هفته
منتشر شده در تاریخ:
۰۱ مهر ۱۴۰۱

آیا غرب در تلاش است تا ایران را از طریق یک انقلاب رنگی کنترل شده به ثباتی برساند و این کشور را به عنوان یک بازیگر ژئوپلیتیکی خنثی کند؟ ایران به شریک اصلی روسیه تبدیل شده است و تحلیلگران روسی نگران هستند.

اعتراضات و ناآرامی های گسترده در ایران اکنون در ششمین روز متوالی خود قرار دارد. در برخی شهرها شورش، درگیری با نیروهای امنیتی و حمله به تأسیسات دولتی رخ داده است. با توجه به اهمیت ویژه ای که روسیه برای ایران در محاسبات ژئوپلیتیک خود قائل می شود، نگرانی فزاینده ای در مسکو وجود دارد که شریک مهم سیاست خارجی و امنیتی ممکن است قربانی فناوری های خرابکارانه آمریکا شود. در ادامه، راشا تودی آلمان خلاصه ای از توضیحات تحلیلی را که در کانال تلگرامی «رایبار و سایر موارد» گردآوری شده است، ارائه می دهد.

در ایران چه خبر است؟
این اعتراضات با مرگ مهسا امینی زن جوان ۲۲ ساله ای آغاز شد که هفته گذشته به اتهام نقض قانون حجاب توسط نیروهای گشت ارشاد بازداشت شد. بلافاصله پس از آن گفته می شود که او به کما رفته و سپس درگذشت. جزئیات هنوز مشخص نیست. یکی از بستگان زن جوان روز ۲۵ شهریور خبر مرگ را علنی کرد. همان روز بعد، اولین اعتراضات مردمی به قانون حجاب و ادعای خودسری معاونت آغاز شد.

پس از دو روز تظاهرات نسبتاً مسالمت آمیز، اعضای اپوزیسیون و اعضای گروه های رادیکال تحت حمایت خارجی با معترضان مخلوط شدند.

در نقاط مختلف، معترضان شروع به پاره کردن و تخریب نمادهای رسمی ایران، آتش زدن خودروها، حمله به پاسگاه‌های پلیس و بستن جاده‌ها به روی ترافیک کردند.

به گفته مقامات ایرانی، شبه نظامیان کرد و اعضای سازمان های تروریستی در قیام های مسلحانه و حملات علیه نیروهای دولتی شرکت دارند.

شورشیان ظاهراً توسط عربستان سعودی و رسانه های تحت کنترل اسرائیل حمایت می شوند.

به گزارش رسانه های غربی، در این درگیری ها ده ها نفر کشته و زخمی شدند.

به گزارش سازمان های حقوق بشری «مستقل»، در چند روز گذشته تنها در کردستان ایران چهار کرد کشته و ۷۵ نفر زخمی شده اند.

آنچه قابل توجه است، تعداد گسترده گزارش های غربی در مورد پرونده زن متوفی و ناآرامی های متعاقب آن از همان ابتدا است.

بین ۱۶ سپتامبر و ۲۲ سپتامبر، یعنی در عرض ۷ روز، اشپیگل ۱۲ مقاله در این زمینه در پلتفرم آنلاین خود منتشر کرد – اولین مقاله فقط چند ساعت پس از مشخص شدن مرگ در ۱۶ سپتامبر منتشر شد.

رهبری ایران (منظور تصمیم گیرندگان ایران است – مترجم) دسترسی به اینترنت را در بخش‌هایی از کشور برای مبارزه با انتشار عکس‌ها و فیلم‌های تحریک‌آمیز محدود کرده و شبکه اینستاگرام را که شورش از طریق آن هماهنگ میشود مسدود کرده است.
 

چه چیز مشکوک است؟
این مورد بی سابقه نیست. در ایران بارها درگیری بین پلیس گشت ارشاد و شهروندان عادی رخ می دهد. گاهی اوقات منجر به زخمی شدن و یا حتی مرگ به شهروندان شده است.

اکنون هیچ قیام یا درگیری آشکاری به این دلیل صورت نگرفته است.

هنوز در مورد اتفاقات که برای مهسا امینی افتاده است تحقیق می شود و هنوز جزئیات آن مشخص و مستند نشده است . جراح مغز و اعصاب و دکتری که کالبد او را معاینه کردند با این نظریه که او کتک خورده است مخالفت کرده است.

این واقعیت که از پرونده او به عنوان دستاویزی استفاده شده و همچنین توجه و بررسی همزمان این موضوع توسط خبرگزاری های غربی و مخالفان دولت فعلی، نشان از اقداماتی است که از قبل برای بی ثبات کردن ایران برنامه ریزی شده است.

چشم انداز
اقدامات اغتشاشگران از طریق شبکه های اجتماعی و اینترنت هماهنگ شده بود. تظاهرکنندگان از صحنه به صورت آنلاین گزارش میدهند و «حقیقتی را که در مورد جنایات نیروهای امنیتی ایران به آن نیاز داشتند» نشان دادند.

در همین حال، رسانه های غربی دو بار شایعه بیماری و درگذشت آیت الله خامنه ای در دو روز را برای دامن زدن به وحشت در بین مقامات و حامیان رهبری فعلی به راه انداخته اند.

اپوزیسیون به ویژه در شمال غربی ایران، جایی که اقلیت های قومی مانند کردها و آذری ها زندگی می کنند، متمرکز شده است. در برخی شهرها تظاهرکنندگان پرچم های «کردستان مستقل» و آذربایجان را به اهتزاز درآورده اند.

با این حال، اپوزیسیون نتوانسته است تهدیدی واقعی برای حکومت ایران ایجاد کند. خاموش کردن اینترنت و مشارکت فعال نیروهای امنیتی به مقامات کمک کرد تا اوضاع را تحت کنترل درآورند.
اعتراضات همچنان ادامه دارد، اما اکنون با شدت کمتر. تجمعاتی در تهران، مشهد و همدان در حمایت از رهبری حکومت و علیه اعتصاب کنندگان و محرکان اغتشاشات برگزار شد.

در عین حال، رویدادهای جاری نشان داده است که مسیر اصول‌گرایان در ایران (دولت رئیسی مورد حمایت خامنه ای – مترجم) در خطر شکست قرار دارد و مردم روز به روز ناراضی تر میشوند. حتی در مشهد، سنگر روحانیت محافظه کار، دومین شهر مهم کشور، در روزهای اخیر تظاهراتی در انتقاد از دولت صورت گرفته است.

تحلیلگران روسی نتیجه می گیرند که مقامات ایرانی نباید احساسات مردمی و عامل بی ثبات کننده خارجی را دست کم بگیرند. همراه با فعالیت‌های جدایی‌طلبان و رادیکال‌ها، آنها ترکیبی انفجاری و تهدیدی جدی برای دولت ایران به شمار می‌روند که باید بدون تأخیر راه‌حلی برای آن یافت.

 

برچسب‌ها

About behdad

behdad

Comments

حریم خصوصی و کوکی‌ها: این سایت از کوکی‌ها استفاده می‌کند. با ادامه استفاده از این سایت، با استفاده آن‌ها موافقت می‌کنید.

برای دریافت اطلاعات بیشتر، شامل نحوه کنترل کوکی‌ها، سیاست کوکی ها را کلیک کنید.